Pages

Thursday, October 18, 2007

To iPhone ανοίγει

Δεν ξεκλειδώνει για όλες τις GSM εταιρίες, αλλά τουλάχιστον τώρα θα μπορεί όποιος developer θέλει να φτιάξει εφαρμογές για το κινητό (και με τα features που παρέχει, δεν θα είναι και λίγες).


Ευτυχώς ο Jobs δεν είναι πια ο ανήξερος πεισματάρης που ήταν τις πρώτες μέρες της Apple. Τότε, στις αρχές της δεκαετίας του 80, βάλθηκε με το έτσι θέλω να φτιάξει με μια δική του ομάδα ένα δικό του καινούργιο υπολογιστή, τον Macintosh (ήταν ο πρώτος στην ιστορία!). Πηγαίνοντας κόντρα στην κυρίως διοίκηση τότε της Apple, τον έφτιαξε όπως τον ήθελε αυτός. Και όταν ο πρώτος Mac άρχισε να πωλείται το 1984, οι πωλήσεις δεν πήγαν και τόσο καλά (δεν υπήρχε software βασικά) και ο Mac πάτωσε. Ο Steve δεν το πίστευε και επέμενε ότι ο Mac θα πετύχαινε. Το αποτέλεσμα της αντιπαράθεσης ήταν να τον διώξουν από την εταιρία που ο ίδιος ίδρυσε, στην οποία δεν επέστρεψε (με νέες φρέσκες ιδέες) μέχρι το 1997, αφού στην πορεία ίδρυσε το πιο επιτυχημένο κινηματογραφικό στούντιο στην ιστορία, την Pixar.


Τώρα όμως ο Steve έχει μάθει από τα λάθη του. Δεν πάει ούτε χρόνος από τότε που ο ίδιος δήλωνε ότι δεν θέλουν να υπάρχουν εφαρμογές για το iPhone από τρίτους ώστε να μην υπάρχει θέμα συμβατότητας και προβλημάτων. Με άλλα λόγια, σκόπευαν στην Apple να κρατήσουν την κλειστή αρχιτεκτονική που έχει το iPod.



Όμως το iPhone είναι κάτι πολύ παραπάνω από τα iPod: είναι ένας cool και εξελιγμένος φορητός υπολογιστής, και όχι μια συσκευή αναπαραγωγής αρχείων. Όταν οι χάκερς σπάσανε την προστασία του iPhone και αρχίσανε να γράφουν μόνοι τους δικές τους εφαρμογές για αυτό, ο Steve έβγαλε ένα νέο update όπου αχρήστευε τα 3rd party apps. Έλα όμως που σε μερικές μέρες πάλι η νέα προστασία είχε σπάσει ξανά και η Apple ήταν πάλι στην αφετηρία.


Ο Steve αποφάσισε να αφήσει το πείσμα του παράμερα και προκειμένου να βγαίνει κάθε τόσο νέο firmware που να ξανα-κλειδώνει το τηλέφωνο, δήλωσε πως θα ανοίξουν την αρχιτεκτονική για άλλες εφαρμογές. Σύντομα θα δούμε λογικά μια νέα κατηγορία στο iTunes που θα ονομάζεται κάτι σαν "apps" και θα έχει προς πώληση από το iTunes Store εφαρμογές για το iPhone και το iPod Touch (με το αζημίωτο φυσικά). Άντε να δούμε!

Categories