Pages

Wednesday, October 31, 2007

New York City Guide #3: Met & Moma




Η Νέα Υόρκη είναι η πρωτεύουσα των τεχνών στην αμερική, και μία από τις πιο ώριμες καλλιτεχνικά μεγαλουπόλεις του κόσμου. Εκτός από τις παρουσιάσεις, γκαλλερί, οίκους μόδας, το θέατρο, τον κινηματογράφο και άλλα πολλά, διαθέτει τουλάχιστον 2 παγκοσμίας κλάσεως μουσεία με εκπληκτικά εκθέματα. Το πρώτο είναι το Metropolitan Museum of Art (Met), με άπειρα εκθέματα από όλα τα μήκη, πλάτη και εποχές της γης, και το δεύτερο είναι το Museum of Modern Art (Moma) με εκθέματα σύγχρονης τέχνης (τελευταία 150 χρόνια).


To Met είναι από τα 2-3 καλύτερα μουσεία του είδους του στον κόσμο, παρέα με το Βρεταννικό Μουσείο και το Λούβρο. Γεωγραφικά βρίσκεται στην μέση περίπου της ανατολικής πλευράς του Central Park, και μπορεί εύκολα να συνδυαστεί με μια βόλτα στο πάρκο πριν ή μετά. Είναι τεράστιο και αδύνατο να το δει κανείς αναλυτικά μέσα σε μία μέρα. Αυτό που κάνουν οι περισσότεροι είναι να εστιάσουν από λίγο στα διάφορα γνωστά εκθέματα, ή να επιλέξουν μία συγκεκριμένη συλλογή (πχ αιγυπτιακά) και να περάσουν εκεί τη μέρα. Ας δούμε σύντομα μερικά από τα πιο σημαντικά εκθέματα.



Θέα στο Central Park από το εσωτερικό

P1010013



Φυσικά, όπως και σε άλλα μουσεία τα ελληνικά και ρωμαϊκά εκθέματα έχουν περίοπτη θέση. Το Met έχει την καλύτερη συλλογή παγκοσμίως από αρχαίους ελληνικούς αμφορείς. Είναι τοποθετημένοι στην καινούργια ελληνο-ρωμαϊκή πτέρυγα η οποία άνοιξε μόλις πριν μερικούς μήνες και είναι φανταστική. Δυστυχώς στην Ελλάδα μας έχουν αφήσει τα σπασμένα, αφού οι αμφορείς που επιδεικνύονται εδώ είναι λες και τους έφτιαξαν μόλις χθες: ολόκληροι, κολλημένοι, καλογυαλισμένοι, με πολύ καλές επεξηγήσεις. Είναι από τα πιο εντυπωσιακά εκθέματα του μουσείου.



Τμήμα της συλλογής των ελληνικών αμφορέων

IMG_0447



Διάφορες πτυχές της ελληνικής μυθολογίας ξεδιπλώνονται μπροστά στα μάτια μας παρατηρόντας τα σχέδια στους αμφορείς. Ο Ηρακλής, ο τρωικός πόλεμος, οι αρχαίοι θεοί, σε διάφορες ιστορίες παρουσιάζονται ξεκάθαρα. Δεν ξέρω αν υπάρχουν και αλλού τέτοιου είδους εκθέματα, πάντως είχα μείνει με ανοιχτό το στόμα.



Η πρώτη απεικόνιση ανθρώπου σε μάρμαρο, το κυκλαδίτικο ειδώλιο

IMG_7041



Φυσικά και τα υπόλοιπα ελληνικά εκθέματα είναι πανέμορφα. Αγάλματα, κούροι, και φυσικά κυκλαδίτικα ειδώλια και πήλινα σκεύη, μερικά από τα οποία χρονολογούνται από το 4000πΧ!



Ένα από τα παλιότερα εκθέματα του μουσείου, μια πήλινη κυκλαδίτικη κούπα

IMG_7048



Τα αιγυπτιακά εκθέματα είναι και αυτά πολλά και σημαντικά. Από μούμιες σαρκοφάγους μέχρι τοίχους με ιερογλυφικά (έχουν μεταφερθεί ολόκληροι!) και πολλά άλλα καλούδια.



Τοίχοι με ολόκληρα τμήματα ιερογλυφικών

IMG_7049




Το εσωτερικό μιας σαρκοφάγου

IMG_7057



Το αποκορύφωμα βέβαια και ισως το καλύτερο έκθεμα του μουσείου είναι μια τεράστια αίθουσα της οποίας η μία πλευρά είναι τζάμι με θέα στο Central Park, και στην οποία έχει τοποθετηθεί ολόκληρος ο αιγυπτιακός ναός του Dandur! Την πρώτη φορά που τον αντικρύζει κανείς είναι τόσο εντυπωσιακό που - έστω για λίγες στιγμές - κόβεται η ανάσα.



Ο ναός του Dandur, εισαγωγή από την Αίγυπτο

IMG_0465




Η αίθουσα με τα ρωμαϊκά γλυπτά

IMG_0462




Το τρομακτικό άγαλμα του Περσέα και της Μέδουσας

IMG_0510




Στο Met υπάρχει και τμήμα σύγχρονης τέχνης, όπως αυτός ο πίνακας του Pollock

P1010016




Το Moma από την άλλη είναι μουσείο μοντέρνας τέχνης, και βρίσκεται κοντά στη δημοφιλή 5th Avenue, 10 λεπτά από την Times Square. Αυτό το μουσείο είναι μικρότερο και άνετα το βλέπει κανείς σε ένα απόγευμα ή πρωί. έχει λίγα και καλά εκθέματα, όπως Dali, Van Gogh, Monet, Picasso, Sagal και άλλους. Οι 2 πάνω πάνω οροφοί του είναι εκπληκτικοί, με τα αριστουργήματα να διαδέχονται το ένα το άλλο.



Τα περίφημα ρολόγια του Dali

IMG_1737




To αγαπημένο μου έκθεμα είναι το περίφημο Starry Night του Van Gogh. Είναι ένα από τα έργα που αξίζει να δει κανείς από κοντά διότι ο Van Gogh ζωγραφίζει τρισδιάστατα: πλησιάζοντας πολύ κοντά στον πίνακα βλέπει κανείς τις κινήσεις του πινέλου και την μπογιά που εξέχει από την επιφάνεια του καμβά. Όλα αυτά τα αστέρια που έχει σχεδιάσει, νοιώθεις σαν να τον έχεις μπροστά σου το ζωγράφο όταν τα βλέπεις από κοντά.



Το μυθικό Starry Night

IMG_1723



Υπάρχει και ένα τρίτο γνωστό μουσείο τέχνης στη Νέα Υόρκη (και πολλά άλλα μικρά), το Guggenheim. Αυτό όσο και να προσπάθησαν, μοιάζει με μια τεράστια λεκάνη τουαλέτας (sic) και έχει πιο ειδικού ενδιαφέροντος εκθέματα, παράλληλα με πολύ ιδιότυπη εσωτερική αρχιτεκτονική (υπάρχει ένας διάδρομος που ελικοειδώς τυλίγει το κτίριο από την κορυφή μέχρι κάτω στον οποίο εκτίθονται τα έργα, έτσι δεν υπάρχουν καθόλου σκάλες). Όμως δεν είναι όσο εντυπωσιακό όσο τα άλλα 2 μουσεία.

Categories