Pages

Monday, October 08, 2007

Περί Apple και λοιπών ακουστικών

Χρησιμοποιώντας τελευταία το iPod Touch αλλά και το iTunes, αρχίζω να εκτιμώ όλο και πιο πολύ την δουλειά και υπομονή που βάζει η Apple στα προϊόντα της. Δεν θα μιλήσω ούτε για το iPod ούτε για το iPhone ούτε για κάποια άλλη high-tech συσκευή. Θα μιλήσω για τα ακουστικά που πάνε πακέτο.


Πολύς κόσμος δεν καταλαβαίνει το πόσο προσεγμένα είναι αυτά τα "απλά" ακουστικά. Τα παίρνει για δεδομένα αλλά έχει μπει τεράστια εμπειρία στην κατασκευή τους την οποία συνηδειτοποίησα μόνο αφού τα χρησιμοποιώ τώρα αρκετό καιρό. Ασχολούμαι με τα τελευταίας ακουστικά που έρχονται με τις φετινές συσκευές, δεν ξέρω τα τα προηγούμενα.


Καταρχάς ξεκινάμε από την ποιότητα του ήχου, που είναι πιθανότατα το καλύτερο value for money για οποιαδήποτε ζεύγος ακουστικών (κοστίζουν $20 καινούργια). Στην προσπάθειά μου για μέγιστη ποιότητα ήχου, θεώρησα ότι δεν έχουν καλό ήχο και είπα να αγοράσω κάποια προτεινόμενα καλά ακουστικά, όπως τα SE210 της Shure. Αυτά έχουν αφρώδες περίβλημα (σαν ωτασπίδες) και τα χώνεις μέσα στο αυτί, και μετά από λίγο διογκώνεται ο αφρός και απομονώνει από εξωτερικούς ήχους. Υποθέτω ότι αναλόγως το μέγεθος του αυτιού θα επηρεάζεται η ποιότητα του ήχου, αλλά στο δικό μου (και αρκετών άλλων αν κοιτάξει κανείς reviews Online) σίγουρα δεν ήταν καλύτερα από τα Apple. Πρώτον, τα μπάσα δουλεύουν καλά μόνο μετά από 1-2 λεπτά που έχει διογκωθεί το ακουστικό. Δεύτερον, θέλει λίγο εξάσκηση για να μπουν καλά στο αυτί. Τρίτον, είναι περίεργο να νοιώθεις ένα τέτοιο πράγμα μέσα στο αυτί σου, πχ δεν μπορείς να τρέξεις με τίποτα, συν του ότι μεγενθύνονται οι ήχοι από το σώμα (αναπνοή, βήματα κτλ). Και για $150 retail, ε, περιμένεις κάτι καλύτερο...


Έτσι τα επέστρεψα και γύρισα να δοκιμάσω τα Quiet Comfort της Bose, τα οποία περιβάλλουν το αυτί και κοστίζουν $300. Αυτά όντως κάνουν δουλειά, και μετά από πολλά τεστ συγκριτικά με τα Apple τα θεωρώ 2-3 φορές καλύτερα. Τα μπάσα είναι σαφώς καλύτερα (χαώδης διαφορά), και οι ψηλές συχνότητες είναι λίγο χαμηλωμένες ώστε να έρθουν στα ίσα με τις χαμηλές (όπως και πρέπει). Αυτά τα ακουστικά είναι σίγουρα ανώτερα, αλλά για 10+ τιμή! Επιπλέον, ήθελα φορητά ακουστικά, να μπορώ να τα βάλω στην τσέπη μαζί με το iPod και να τα κουβαλώ μαζί μού - όχι να πρέπει να κουβαλάω έξτρα θήκη κάθε φορά που θέλω να ακούσω 2-3 τραγουδάκια στο δρόμο για τη σχολή.

Τελικά κατέληξα στα in-ear ακουστικά της Bose πάλι. Για $100, έχουν το καλύτερο μπάσο που έχω ακούσει σε μικρά ακουστικά. Τις πρώτες στιγμές ακούγονται πολύ περίεργα καθώς δεν ήμουνα συνηθισμένος σε τέτοιο καλό ήχο από τόσο μικρά ακουστικά. Αλλά όσο περάνει η ώρα καταλαβαίνω πόσο καλύτερα είναι από τα Apple, και πόσο πολύ καλύτερα από όλα τα άλλα μικρά κουστικά της αγοράς στην ίδια τιμή.Για να επαινέσω την Apple και πάλι, τα ακουστικά που δίνουνε αυτή τη στιγμή είναι εκπληκτικά, με ιδιαίτερη προσοχή στη λεπτομέρεια. Για παράδειγμα, άλλα μικρά ακουστικά της Sony που δοκίμασα είναι αδύνατο να τα χρησιμοποιήσεις για τρέξιμο: είναι αρκετά βαριά και πέφτουν από αυτί μετά από λίγο. Επίσης, πολύ σωστά τα μικρά της Apple είναι ενωμένα μέχρι ένα σημείο και από εκεί και μετά μπορείς να καθορίσεις με ένα θηκάκι μέχρι πιο σημείο είναι καλό να μείνουν ενωμένα πριν διαχωριστούν για να φτάσουν στο κάθε αυτί. Επίσης, αν κοιτάξει κανείς τα ηχεία των ακουστικών θα δει καθαρά 5 ζώνες - είναι 5 διαφορετικά μικρο-ηχεία, ένα στο κέντρο για τις χαμηλές και μεσαίες συχνότητες και 4 περιφερειακά μικρότερα για τις υψηλές.

Επιπλέον σχεδιαστικά τα ακουστικά της Apple είναι εξαιρετικά. Έχουν μη συμμετρικό σχήμα (μη κυκλικό) και έτσι κάθονται καλύτερα στο αυτί. Άλλη λεπτομέρεια: με το shuffle τα κουστικά που παρέχονται είναι λίγο κοντύτερα ώστε να μην κουνιούνται αριστερά-δεξιά όταν χρησιμοποιεί κανείς το Shuffle για τον αρχικό του σκοπό - να είναι πιασμένο πάνω στα ρούχα και όχι να βρίσκεται μέσα σε μια τσέπη. Αυτό βοηθά πολύ στις ασκήσεις. Αντίθετα τα άλλα iPod έχουν μεγαλύτερο μήκος ώστε να μπορούν να μπουν καλύτερα σε μια θήκη ή τσάντα.

Τέλος, το ροζ shuffle που έχω αγοράσει έχει ακουστικά με ροζ απόχρωση στο περίγραμμα. Το μαύρο iPod Touch έχει γκρίζο περίγραμμα! Λεπτομέρεια? Ίσως, αλλά αυτή η επιμονή του Jobs σε λεπτομέρειες όπου οι υπόλοιποι νομίζουν πως είναι άχρηστς είναι που τον έχει κάνει τον Νο1 showman στην Silicon Valley σήμερα.

Categories