Pages

Thursday, September 13, 2007

The new computer
Κάπως έτσι είναι η εικόνα από το καινούργιο PC που "έχτισα" τις περασμένες μέρες. Ξεκίνησε σαν ένα απλό upgrade επεξεργαστή/μνήμη/μητρική των $300 και κατέληξε ως ένα πρακτικά καινούργιο PC με κόστος λίγο πάνω από $1000 (για το κουτί μόνο).

Η CPU είναι άψογη. Ο Core 2 Duo E6750 στα 2.68GHz πουλά σαν τρελλός και με το δίκιο του. Τον έκανα άμεσα οverclocking στα 3.0GHz απλώς ανεβάζοντας το FSB και τρέχει μια χαρά! Ο Ε6850 στα 2.93GHz κοστίζει $100 παραπάνω, τα οποία ουσιαστικά γλύτωσα (τα benchmarks δείχνουν ότι είναι ισοδύναμοι). Και δεν άλλαξα καν την ψύκτρα της μαμάς του, απλώς έχει θερμοκρασία 2-3 βαθμούς υψηλότερη όταν είναι σε full load, το οποίο είναι αδιάφορο αφού δεν ξεπερνά ποτέ τους 45-50 βαθμούς.

Το ρυθμιστικό ανεμιστήρων της Zalman (η οθόνη στο πάνω μέρος) δουλεύει θαυμάσια αφού δείχνει τη θερμοκρασία σε 4 διαφορετικά σημεία μέσα στο κουτί. Τοποθέτησα τους σένσορες (θερμοζεύγη) ως εξής. Έναν πάνω στη ψύκτρα του επεξεργαστή (δείχνει 35 βαθμούς), έναν ψηλά στο bay πίσω από το DVD (δείχνει 28 βαθμούς), έναν ανάμεσα στους σκληρούς δίσκους (δείχνει 58 βαθμούς) και έναν κοντά στις PCI θύρες (δείχνει 41 βαθμούς).

Οι μετρήσεις έχουν εξαιρετικό ενδιαφέρον. Πρώτον, δείχνουν ότι μεταβάλλονται πάρα πολύ οι θερμοκρασίες από μέρος σε μέρος στο κουτί. Δεύτερον, οι σκληροί δίσκοι είναι το πιο θερμό component (οι 2 είναι 10,000rpm και οι άλλοι 2 7,200rpm). Τρίτον, τις μέρες που είχε καύσωνα με 10 βαθμούς πάνω από το κανονικό (γύρω στους 35 έξω) αυτές οι θερμοκρασίες είχαν αυξηθεί όλες κατά 10 βαθμούς! Επομένως η ψύξη είναι τόσο καλή όσο η περιβάλλουσα θερμοκρασία.

Το άλλο πολύ καλό χαρακτηριστικό του Zalman είναι η ένδειξη κατανάλωσης ισχύος. Ο P4 στα 3GHz που είχε πριν έκαιγε γύρω στα $200W, και φοβούμενος από τα νέα components (ειδικά όσα γράφονται για τις καταναλώσεις των καρτών γραφικών) είπα να αλλάξω το 300W τροφοδοτικό και να πάρω ένα 500W. Τι το ήθελα? Το νέο PC με παρόμοια components καίει μονάχα 125W σε νορμάλ συνθήκες χρήσης (πχ web browsing). Η απόδοση ανά μονάδα ισχύος των σύγχρονων υπολογιστών είναι εκπληκτική.

Αγόρασα και 2 έξτρα fans, ένα κόκκινο και ένα πράσινο ώστε να έχω όλο το χρωματικό φάσμα. Τελικά αποφάσισα ότι ο καλύτερος τρόπος για να γίνει η ψύξη είναι να υπάρχει ροή αέρα μέσα και έξω από το κουτί, έτσι τοποθέτησα το fan στο πλάι σαν intake και 2 fans κοντά στη CPU και το τροφοδοτικό σαν exhaust. Οι ταχύτητες των ανεμιστήρων ρυθμίζονται από το Zalman, και για την ώρα οι 2 exhaust είναι ρυθμισμένοι στο μισό της ταχύτητας του intake, ώστε η ροή αέρα να είναι σταθερή.

Αφού άλλαξα και το τροφοδοτικό είπα να πάρω κάτι όσο πιο αθόρυβο γίνεται. Έτσι, πήρα το Phantom της Antec το οποίο δεν χρησιμοποιεί καθόλου ανεμιστήρα! Είναι εκπληκτικό γιατί ανοίγοντας το PC δεν ακούγεται σχεδόν τίποτα (ο επεξεργαστής και η κάρτα γραφικών έχουν fans). Είναι μεγαλύτερο στην εσωτερική διάσταση και αρκετά βαρύτερο από τα τυπικά τροφοδορικά, αλλά δεν έχει εσωτερικό σύστημα ψύξης και δεν χρειάζεται fan. Ο ανεμιστήρας ανάβει μόνο αν η θερμοκρασία ξεπεράσει μια τιμή που θέτεται από το χρήστη, για την ώρα το έβαλα στους 50 βαθμούς την οποία και δεν φτάνει ποτέ και άρα είναι 100% αθόρυβο!

Πέρασα πολλές ώρες στο να τυλίγω καλώδια. Ήθελα το air path να είναι ανοιχτό, έτσι χρησιμοποίησα μπόλικη μονωτική ταινία και κόλλησα όλα τα καλώδια στα τοιχώματα του κουτιού, ενώ τα υπόλοιπα (Πχ από σκληρούς) είναι δεμένα μεταξύ τους και δεν πιάνουν καθόλου χώρο. Είναι με διαφορά το πιο προσεγμένο κουτί που έχω ετοιμάσει ποτέ.

Από μνήμη αποφάσισα ότι η 1066MHz FSB δεν αξίζουν τα παραπάνω χρήματα, και καλύτερα να έχεις ποσότητα παρά ποιότητα στις μνήμες. Έτσι έσωσα $60 και πήρα τις 800MHz Corsair Dominator 2GB.

Αναγκαστικά το απλό DVD player το ξεφορτώθηκα και κράτησα το DVD-R, αφού μόνο δύο PATA συσκευές μπορούν να μπουν στις νέες μητρικές (η άλλη είναι ο σκληρός δίσκος).

To RAID δουλεύει άψογα και αυτό. Οι δύο 10,000rpm Raptors δουλεύουν αρμονικά κάτω από το ICH9R σαν ένας σκληρός με διπλάσια χωριτικότητα. Η αύξηση στις επιδόσεις δεν είναι διπλάσια, αλλά σίγουρα πιο καλά από έναν τέτοιο σκληρό μόνο του.

Τα Vista φυσικά φυσάνε στο νέο σύστημα, και τα HD video παίζουν (επιτέλους) άψογα. (Thanks στον Ηλία από την MS που μπορεί και τα παίρνει με 90% έκπτωση!). Βέβαια τρώνε πάνω από 1GB μνήμης για την πλάκα τους, αλλά τι να κάνεις. Περισσότερα για τα Vista σε επόμενο ποστ!

Categories