Pages

Thursday, September 20, 2007

Triumph of the Nerds

Το Triumph of the Nerds είναι ενα εξαιρετικό ντοκυμαντέρ για την ιστορία της επανάστασης των υπολογιστών, περιγράφοντας με πολύ ωραίο τρόπο τα γεγονότα στη Silicon Valley από τις αρχές του 1970 μέχρι και το 1996. Έχουν συνεντεύξεις με όλους τους μεγάλους της επανάστασης (Jobs, Gates, Wozniak etc etc), και πολλά "κρυφά" βιντεάκια από την εποχή. Παρότι ήξερα αρκετά από την ιστορία, ο τρόπος που τα περιγράφουν είναι ότι καλύτερο έχω δει σχετικά με το θέμα και το συνιστώ 100% σε όποιον θέλει να δει λίγο από μέσα πως πήγαν τα πράγματα.

Το μόνο ξενερωτικό στην όλη υπόθεση είναι ότι σταματά σε ένα πολύ κρίσιμο σημείο στο χρόνο, ακριβώς πριν το dot com boom με το Ίντερνετ, το google, την επιστροφή του Jobs στην Apple, τα iPods κτλ.

Θέλω να κρατήσω δύο αποσπάσματα από συνεντεύξεις που είχαν στη σειρά. Το πρώτο είναι του Steve Jobs, CEO της Apple , μιλώντας για την επανάσταση των υπολογιστών:

So I saw a lot in this [the computer revolution], and to me the spark was that there was something beyond sort of what you see every day. It's the same thing that causes people to want to be poets instead of bankers, and I think that's a wonderful thing. And I think that that same spirit can be put into products, and those products can be manufactured and be given to people and they can sense that spirit.

Κάθε φορά που πιάνω ένα προϊόν της Apple στα χέρια μου αυτά τα λόγια αντηχούν στο μυαλό μου. Διότι αυτή είναι η εμπειρία που έχει κανείς όταν χρησιμοποιεί ένα iPod ή έναν iMac: 'οτι έχει κάτι παραπάνω από ένα μηχάνημα στα χέρια του, νοιώθεις μια περίεργη σύνδεση με κάτι ανώτερο από εσένα. Αυτό είναι νομίζω το πνεύμα για το οποίο μιλάει ο Jobs στην παραπάνω πρόταση, και το έχει πετύχει να το περάσει στα προϊόντα του.

Το δεύτερο σχόλιο είναι από τον πρόεδρο της Oracle, Larry Ellison (μαζί με τον Gates και τον Jobs είναι οι 3 μεγάλοι college dropouts της Silicon Valley). Μιλάει για την εγκατάσταση software:

Me going to the store and buying windows: Gotta get in my car to drive down to a store, buy a cardboard box full of bits, encoded in a piece of plastic, bring it home, read a manual, and install this thing? You must be kidding!
Put the stuff on the net. It's bits! Don't put bits in cardboard, cardboard in trucks, trucks into stores, me go to the store, pick the stuff out. It's insane! If I want information, it should flow across the wire.

Να θυμίσω ότι το σχόλιο αυτό έγινε το 1995, όπου το ίντερνετ δεν είχε ούτε το 1% των δυνατοτήτων που έχει σήμερα. Ο άνθρωπος αυτός είναι έτη φωτός μπροστά από την εποχή του για να κάνει αυτό το σχόλιο πριν 12 χρόνια, και μόλις σήμερα να αρχίζουμε να βλέπουμε τέτοιο είδους επιδράσεις (με online storage, flickr, youtube κτλ). Πώς να μην πάνε μπροστά αυτοί οι άνθρωποι.

Categories