Pages

Friday, September 28, 2007

"I'm just a driver"



I'm just a driver. I go left, I go right, I go straight; that's all I know.



Με τα παραπάνω λόγια περιγράφει τον ευατό του ο χαρακτήρας του Viggo Mortensen (Nikolai) στην ταινία Eastern Promises. Τώρα που έχει πιάσει Σεπτέμβριος αρχίζουν επιτέλους να βγαίνουν οι πιο ποιοτικές ταινίες της χρονιάς, μερικές από τις οποίες θα πάνε μέχρι τα Όσκαρ. Σίγουρα το Eastern Promises, το οποίο δείχνει τη ζωή της ρωσικής μαφίας στο σύγχρονο Λονδίνο θα είναι μία από αυτές.

Μερικές φορές ένας ηθοποιός μπαίνει πραγματικά στο πετσί ενός ρόλου και ξεχνάς ότι είναι ηθοποιός και πιστεύεις στον χαρακτήρα. Τέτοιοι ρόλοι εμφανίζονται μια φορά στα 1-2 χρόνια. Για παράδειγμα, ο Daniel Day Louis στο Gangs of New York, ο Jamie Foxx στο Ray, και ο Forest Whitaker στο Last King of Scotland. Πιστεύω ότι το Eastern Promises θα καταταχθεί στις κλασικές ταινίες του είδους (θρίλερ/μαφία) και ο ρώσος σωφέρ Nikolai στους πιο memorable χαρακτήρες από όλες τις ταινίες του είδους. Το κάθε βλέμμα, τα χαμόγελα, ο διάλογος, η προφορά του, είναι όλα άψογα.



Η ταινία δεν είναι για τους ευαίσθητους. Παρότι είναι σχετικά αργή έχει πολύ καλή υπόθεση και θίγει πολλά λεπτά ζητήματα. Υπάρχει μια σκηνή στο δεύτερο μισό όπου ο Nikolai, περιμένωντας σε κάποια δημόσια χαμάμ δέχεται επίθεση από 2 εκπαιδευμένους δολοφόνους, και προσπαθεί άοπλος και γυμνός να τους νικήσει. Τα 3-4 αυτά λεπτά, γυμνά από μουσική και ειδικά εφφέ, είναι πολύ πιο ωμά και συγκλονιστικά από οποιαδήποτε άλλη σκηνή που έχω δει τον τελευταίο καιρό - δεν μπορείς με τίποτα να κάτσεις ύσυχος στην καρέκλα σου. Εξαιρετική δουλειά.

Categories