Pages

Thursday, September 06, 2007

iPod Touch

Ήταν μια ενδιαφέρουσα εμπειρία η χθεσινή, με την ανακοίνωση από την Apple της νέας γενιάς iPods. Γνωρίζοντας για την επεκείμενη ανακοίνωση στο Apple Event, ήθελα να περιμένω να δω το βιντεάκι του Steve Jobs κατευθείαν στο site της Apple (το ανεβάζουν την ίδια μέρα το βράδυ) για να μάθω τις ακριβείς λεπτομέρειες. Είχα ακούσει αριστερά και δεξιά για touchscreen iPod και iPhone price cuts αλλά δεν είχα ψάξει ακριβώς τι θα γινόταν: ήθελα να αφεθώ στο reality distortion field του μάγου.

Φυσικά ήξερα ότι δεν θα ήταν έυκολο να αποσπαστώ από τον υπόλοιπο κόσμο για τις λίγες αυτές ώρες μέχρι να βγει το βιντεάκι. Ξύπνησα το πρωί (πριν το event) και έβγαλα από το google homepage μου όλα τα rss feeds (slashdot, wired κτλ). Διάβασα τα blogs και έκλεισα τον google reader μόνιμα, με σκοπό να μην τον ανοίξω μέχρι αφού δω την παρουσίαση (τυπικά διαβάζω τα feeds 5-10 φορές την ημέρα). Φυσικά έπρεπε να ελέγχω τα emails, και λίγο μετά την παρουσίαση άρχισαν να καταφτάνουν από τις διάφορες λίστες :" H Apple έκανε πάλι το θαύμα της" κτλ κτλ, τα οποία δεν άνοιξα μέχρι αργά το βράδυ. Τέλος, προσπάθησα να είμαι ακοινώνητος για μερικές ώρες και να μην μιλήσω σε κόσμο - είναι δύσκολο σε ένα engineering school να μην συζητάς για αυτά τα πράγματα, δεν είναι ακριβώς επαρχία εδώ.


Με αυτά και αυτά γύρισα από το γραφείο κατά τις 10 το βράδυ στο σπίτι, μαγειρέψαμε μακαρονάδα και στρωθήκαμε με τους συγκατοίκους στον καναπέ μπροστά στον προτζέκτορα, ενώ εγώ σύνδεσα το laptop και έβαλα το stream της παρουσίασης να παίζει (υπάρχει εδώ).

Στo shuffle δεν αλλάξανε τίποτε εκτός από τα χρώματα, κάτι που δεν με εξέπληξε αφού δεν νομίζω πως υπάρχουν περιθώρια βελτίωσης, εκτός ίσως από το να βάλουν μεγαλύτερη χωριτικότητα.



Το nano έγινε κοντόχοντρο από μακρόστενο, κάτι αναγκαίο για να παίζει βίντεο. Με αφήνει αδιάφορο όμως αφού είναι πολύ μικρή η οθόνη για να απολαύσεις οτιδήποτε. Το ενδιαφέρον είναι πως κοστίζει μόλις $150 πια! Δεν υπάρχει καλύτερο και φθηνότερο βίντεο player αυτή τη στιγμή.

Το iPod έγινε iPod classic, με τιμές στα $250 και $350 για 80GB και 160GB αντίστοιχα. Αλλά εκτός από αυτό, την λίγο καλύτερη μπαταρία και το ελαφρώς φρεσκαρισμένο design δεν άλλαξε κάτι άλλο.

Και φτάνουμε στο iPod Touch, όπου ο Jobs έμελλε να κάνει μια από τις καλύτερες παρουσιάσεις του στην ιστορία της εταιρίας.

Ανακοίνωσε ότι το καινούργιο προϊόν θα έκανε touchscreen video από την αρχή. Όταν το παρουσίασε εμφανισιακά εξεπλάγην από το πόσο έμοιζε με το iPhone. Φυσικά όσο πέρναγαν τα λεπτά καταλάβαμε γιατί: είναι βασικά ένα iPhone χωρίς το cell phone μέρος.

Από την αρχική εικόνα του iPod touch λείπανε 2 κουμπάκια στο πάνω αριστερό μέρος της οθόνης. Ο Jobs άρχισε να εξηγεί πως λειτουργούν τα touchscreen controls για τη μουσική, τις φωτογραφίες και τα βίντεο, πως συνδέεται με το iTunes κτλ. Και έλεγε συνέχεια "this is the best way to share your music".



Εκεί ήταν που κατάλαβα ότι δεν θα ήταν απλώς ένα νέο iPod. Διότι για να κάνεις share μουσική πρέπει να έχεις connectivity, το οποίο σήμαινε πως θα έπρεπε να υποστηρίζει WiFi.

Πραγματικά, μερικά λεπτά αργότερα ο Jobs παρουσίασε την άλλη πλευρά της συσκευής όπου φαίνεται η WiFi κεραία. Με το που το είδαμε αυτό βέβαια ξέραμε ότι δεν θα σταματούσε εκεί: αφού έχει την υποστήριξη για WiFi, το μόνο που του λείπει είναι ένας browser για να σερφάρεις στο ίντερνετ.

Μόλις ο Jobs ανακοίνωσε ότι το ένα κουμπί που έλειπε από την οθόνη του iPod touch ήταν όντως ο Safari (το άλλο το youtube) ξεσπάσαμε σε χειροκροτήματα! Επιτέλους, μια φορητή συσκευή που να σερφάρει το ίντερνετ σωστά! Και φυσικά τα touchscreen controls είναι εκπληκτικά, έχει google search, και όλο το πληκτρολόγιο που εμφανίζεται όταν χρειαστείς να κάνεις type κάτι. Μόνο και μόνο σαν internet communicator, η συσκευή αξίζει διθυράμβους. Για μένα αυτό είναι πιο σημαντικό από το iPod functionality αυτό καθεαυτό.



Εκεί καταλάβαμε πως δεν πρόκειται για ένα νέο iPod, αλλά για μια Lite έκδοση του iPhone. Έχει σχεδόν τα πάντα που έχει και αυτό εκτός από τα τσιπάκια GSM, την κεραία και την κάμερα. Δεν είναι τυχαίο πως εμφανισιακά είναι iPhone.

Κάπου εκεί αρχίσαμε να συζητάμε για την τιμή. Πόσο θα το πουλήσουν άραγε? Σκεφτόμασταν πως λογικά θα έχει τιμή μεταξύ του μεγάλου iPod classic (στα $349) και του iPhone (στα $499). Διότι αν ήταν φθηνότερο από το κλασσικό iPod ουσιαστικά το σκοτώνουν αφού δεν πρόκειται κανείς να μην αγοράσει το Touch με τα ίδια χρήματα. Έτσι ποντάραμε για τιμές γύρω στα $400-$450. Εκεί (δυστυχώς ή ευτυχώς) έκανα και τη μοιραία δήλωση: "Αν έχει $399 θα το αγοράσω".


Και εκεί που περιμέναμε μια 4GB έκδοση στα $399, ο Jobs ανακοινώνει 8GB στα $299! Το τι έγινε εκείνη τη στιγμή στο σαλόνι δεν περιγράφεται: μαζί με τον Andrew αρχίσαμε να βγάζουμε επιφωνήματα και άναρθρες κραυγές, δεν είχαμε συναίσθηση του χώρου γύρω μας, και μετά από λίγα δευτερόλεπτα βρήκα τον ευατό μου να στριφογυρίζει πάνω στη μοκέτα χτυπώντας ότι βρω μπροστά μου. Τραυμάτισα λίγο και τη Ντόρα κατά τη διάρκεια αυτού του τεχνολογικού οργασμού.


Η Apple παραδοσιακά κάνει upgrade τα iPods κάθε Σεμπέμβρη για να χτυπήσει την χριστουγεννιάτικη αγορά. Με το iPod Touch στα $299 και το iPhone τώρα στα $399, θα κάνουν τρελλές πωλήσεις σύντομα. Ταυτόχρονα, το παλιό καλό iPod πεθαίνει. Ο μόνος λόγος να το αγοράσει κανείς είναι η μεγάλη χωρητικότητα στα 160GB (με κλασικό σκληρό δίσκο - όλα τα άλλα iPods έχουν flash), αλλιώς ωχριά μπροστά στο Touch.

Το iPhone με αφήνει αδιάφορο ακόμα για πολλούς λόγους. Πρώτον, (όπως όλα τα κινητά του είδους του) είναι παντόφλα. Το Motorola L2 που έχω είναι το 1/3 από το iPhone και χωράει παντού και πάντα, το οποίο είναι μεγάλο συν για μένα. Δεύτερον, μπορεί να ξεκλειδώνει πια αλλά για να πάρεις iPhone γράφεσαι για 2 χρόνια συμβόλαιο και υποχρεωτικά στο $60 το μήνα unlimited data plan. Αυτό είναι πάνω από $1000 συνολικά για να χρησιμοποιήσω το αργό EDGE το οποίο δε θα μου χρειαστεί το 90% του χρόνου αφού τα WiFi είναι άπλετα εδώ. Τρίτον, το Touch δεν πρόκειται να το κουβαλώ συνέχεια μαζί: το θέλω για λίγο browsing στο σπίτι, για τραγούδια στο αυτοκίνητο, για βίντεο στις ουρές αναμονής και τα ταξίδια. Κοινώς, το περισσότερο χρόνο θα το χρησιμοποιώ σαν κινητό παρά σαν multimedia device και για αυτό θα ήθελα τα 2 αυτά features να είναι ανεξάρτητα αν μπορώ να κερδίσω σε ευκολία και portability. Φυσικά αυτό είναι υποκειμενικό για τον καθένα διότι άλλη χρήση κάνει ο κάθε χρήστης. Για παράδειγμα στο γυμναστήριο θα συνεχίσω να παίρνω μαζί μου μόνο το shuffle αφού το μικροσκοπικό του μέγεθος είναι εκπληκτικό για τέτοιες δουλειές.


PS: Δεν ξέρω αν θα βγει στην Ελλάδα μέχρι τα Χριστούγεννα, αλλά είναι worldwide προϊον και θα παίζει παντού στον κόσμο. Προβλέπω να έρχομαι με 4-5 παραγγελίες Touch πίσω το χειμώνα :-)

Categories