Pages

Tuesday, September 25, 2007

Touching my Touch

Έφτασε τη δευτέρα το iPod Touch που είχα παραγγείλει τη μέρα της αναγγελίας του από τον Jobs, και αφού το έχω χρησιμοποιήσει για μερικές μέρες είμαι έτοιμος να γράψω τις πρώτες εντυπώσεις.


Ας ξεκινήσουμε από τα αρνητικά.


Βασικά τα όποια προβλήματα έχω δεν έχουν να κάνουν με το Touch το ίδιο αλλά με το iTunes καθώς μόνο έτσι μπορείς να περάσεις δεδομένα στο Touch. Δεν έχω χρησιμοποιήσει άλλο iPod πιο πριν εκτός από το μικρό Shuffle αλλά δεν μετράει τόσο αυτή η εμπειρία διότι απλώς κάνεις drop τραγούδια και δεν έχει σημασία να έχεις covers ή να είναι με σειρά. Από την άλλη το μεγάλο πλεονέκτημα του Touch στα τραγούδια, το Coverflow, λειτουργεί καλά μόνο αν έχει κανείς τις εικόνες και είναι λίγο ξενέρωμα με σκέτα τραγούδια. Γενικά όμως στη μουσική δεν υπάρχει πρόβλημα.

Πάμε στα βίντεο. Δυστυχώς το iPod και το iTunes δέχονται πρακτικά μόνο αρχεία quicktime (mov, mp4, h264 κτλ). Θα έπρεπε το iTunes να είναι συμβατό με άλλα codecs και να γράφει τα βίντεο στο Touch αυτόματα στο κατάλληλο φορμά. Έτσι για να δω ένα αρχείο divx (ταινία ή σειρά) στο Touch πρέπει να κάνω εξωτερικά convert σε mp4, στη συνέχεια import στο iTunes (ή drag and drop μέσα στο Touch), και μεταφορά στο Touch. Ευτυχώς υπάρχουν converters που κάνουν αυτόματα μετατροπή οποιουδήποτε βίντεο σε h264 codec mp4 στην ανάλυση του Touch/iPhone (480x320) και το κάνουν και import στο iTunes. Το αγαπημένο μου πρόγραμμα είναι το Videora για αυτή τη δουλειά. Είναι λίγο hassle η όλη υπόθεση αλλά είναι εκπληκτική εμπειρία να βλέπεις τα φρεσκο-κατεβασμένα divx στην εξαιρετική οθόνη του Touch.

Το χειρότερο όμως είναι οι φωτογραφίες. Δεν γίνεται να κάνεις import manually όποιες φωτογραφίες θες. Γϊνεται μόνο synchronize άλμπουμ από το iPhoto (που δεν έχω, PC γαρ) ή το Adobe κάτι (σιγά ποιός το έχει αυτό), ή τελικά από συγκεκριμένα folder στο σκληρό. Όμως, αντιγράφονται όλα τα αρχεία στο folder χωρίς να έχεις έλεγχο πια, είτε μέχρι να γεμίσει ο χώρος του Touch είτε μέχρι να τελειώσουν να αρχεία. Αρκετά lame.

Γενικά, το Touch (και όλα τα iPod φαντάζομαι) φορτώνουν αρχεία optimally όταν τα αγοράζεις μέσα από το iTunes. Τότε τα MP3 κατεβαίνουν με όλο το artwork, οι ταινίες γίνονται sync αυτόματα, κτλ κτλ. Είναι φτιαγμένο για να ξοδεύεις όσο περισσότερα γίνεται.




Από τη στιγμή όμως που μπουν όλα τα αρχεία και το Touch γίνει disconnect από το PC και αρχίσεις να το χρησιμοποιείς, αρχίζει η μαγία της Apple. Όλα δουλεύουν στην εντέλεια και πραγματικά χαίρεσαι να το κρατάς στα χέρια σου και να το παίζεις. Το Coverflow που κάνεις browse τα εξώφυλλα είναι απίστευτο, είναι ακριβώς η αίσθηση που είχα πριν από χρόνια (όταν ακόμα αγόραζα CD) που έψαχνα CD στη βιβλιοθήκη μου. Και το να ψάχνεις με το δάχτυλο είναι φοβερή εμπειρία. Τα βίντεο παίζουν καταπληκτικά, skip σε άλλα χρονικά σημεία γίνεται πολύ γρήγορα και το double-tap κάνει expand την εικόνα ώστε να γεμίζει την οθόνη χωρίς να αλλάζει το aspect ratio.

Οι φωτογραφίες επίσης είναι απόλαυση να τις αγγίζεις και να κάνεις ζουμ με τα δάχτυλα, ενώ μπορείς να τις ξεπετάς με τα χέρια αριστερά και δεξιά. Το portrait σε landscape mode και αυτό είναι ταχύτατο. Κανένα μα κανένα παράπονο εδώ.

Και φυσικά υπάρχει το wireless. Δούλεψε αμέσως και στο σπίτι και στο γραφείο, και το browsing με τον Safari είναι πανομοιότυπο με το iPhone. Σχεδόν όλες οι σελίδες δουλεύουν άψογα λες και είμαι στον desktop, με το double-tap να κάνει zoom-in και zoom-out, ενώ "γλύφοντας" με το δάχτυλο την οθόνη αριστερά-δεξιά αλλάζουν τα tabs. Πραγματικά εξαιρετική εμπειρία.

Way thumbs up το Touch παίδες. Τα διάφορα sites προσπαθούν να βρουν ότι αρνητικό μπορούν, όπως ότι το calendar δεν έχει να βάλεις ραντεβού (λες και είμαι ο Trump), ή ότι δεν υπάρχει Bluetooth, και κάτι άλλα ψιλά. Αλλά συνολικά το να χειρίζεσαι μια touchscreen οθόνη με το interface της Apple είναι συγκλονιστική εμπειρία. Και αυτό διαπιστώνω όσο περναέι ο καιρός και συνεχίζω να το χρησιμοποιώ: δεν υπάρχουν άλλα αρνητικά χαρακτηριστικά, μόνο θετικά. Οτιδήποτε μετά το Touch μοιάζει παλαιολιθική τεχνολογία.

Categories