Pages

Thursday, June 28, 2007

Plasma Road Trip, Day 7


Αρκετά ενδιαφέρουσα η σημερινή μέρα. Το πόστερ πήγε καλά, ήρθανε τουλάχιστον 3-4 άτομα που δεν τους ήξερα καθόλου και ρώτησαν για τη δουλειά μου (μαζί με αρκετούς γνωστούς), το οποίο σε αυτό το επίπεδο είναι πολύ καλό. Επίσης γνώρισα έναν έλληνα που δουλεύει στο αστεροσκοπείο του Παρισιού, και ήταν αρχικά αστρονόμος και χρησιμοποιεί τώρα παρόμοιες τεχνικές στους επιταχυντές – μου πήρε αρκετή ώρα να καταλάβω γιατί, αλλά έχει να κάνει με chaos theory.

Το απόγευμα έπρεπε να πάω στις πιο βαρετές ομιλίες του συνεδρίου, όπου μιλάνε διάφορες εταιρίες για τα διάφορα components του ILC που μπορούν να φτιάξουν – κοινώς, δεν υπάρχει καθόλου φυσική. Έπρεπε όμως να βοηθήσω σαν student που έχει grant στη διαξαγωγή των ομιλίων, το οποίο πρακτικά σημαίνει πως έδινα το μικρόφωνο πέρα δώθε μετά το τέλος της κάθε ομιλίας (και ήταν 18!) σε όποιον ήθελε να κάνει ερώτηση. Ο κόσμος πάντως δεν ξέρει να κάνει παρουσιάσεις, γεμίζουν τα slides τους με εξισώσεις και κατεβατά κειμένου και περιμένουν να ακολουθήσουμε. Νομίζω απλώς βαριούνται, διότι να φτιάξεις μια σωστή και περιεκτική παρουσίαση παίρνει πάρα πολλή ώρα που οι περισσότεροι δεν έχουν. Η καλύτερη ομιλία από πλευράς παρουσίασης σε όλο το συνέδριο ήταν αυτή για το καλύτερο PhD thesis, ενός Ολλανδού που είναι στο Livermore. Ήταν άψογος σε όλα και του έδωσα προσωπικά συγχαρητήρια αργότερα – έσβησε όλα τα μεγάλια κεφάλια.

Το βράδυ είχαμε banquet το οποίο ήταν χάλια - έπρεπε πριν να πληρώσεις για τα ποτά (ακόμα και για νερό!), το φαϊ έτσι και έτσι, και η παράσταση που είχανε από κάτι παραδοσιακούς ινδιάνους ήταν άθλια. Δεν ξέρω αν έφταιγε το συγκεκριμένο γκρουπ, πάντως βλέποντας αυτά και σε συνδιασμό με τα Pueblos που είδαμε την τρίτη άρχιζα να καταλαβαίνω λίγο καλύτερα γιατί όταν φτάσανε οι μανιακοί ευρωπαίοι εδώ πριν 500 χρόνια αρχίζανε να τους σφάζουνε όλους - η διαφορά σε πολιτισμό και κουλτούρα είναι χαώδης. Είναι φοβερό ότι οι φυλές αυτές ζούσανε εδώ για 2000 και δεν εξελιχθήκανε ποτέ. Δεν έχουν γραφή, ζούσανε μέχρι πριν 40-50 χρόνια σε σπίτια από πηλό, και άλλα τέτοια. Μετά από λίγο σκέψη καταλήξαμε στο ότι αυτό συνέβη επειδή η ευρώπη/μεσσοποταμία είχε τόσα εχθρικά έθνη (και λόγω θρησκείας) όπου αναγκαστικά έπρεπε να εξελιχθείς και να γίνεις καλύτερος από τον άλλο για να επιβιώσεις - έτσι και αναπτύχθηκαν οι επιστήμες. Αυτοί όμως οι ιθαγενείς ζούσαν σε μικρές φιλές ειρηνικά: δεν υπήρξε ανάγκη για ανακαλύψεις και έτσι μείνανε στάσιμοι, και μόλις ήρθαν οι "εξελιγμένοι" ευρωπαίοι τους θερίσανε. Αυτό ήταν το μεγαλύτερό μου μάθημα εδώ στο Νέο Μεξικό.



Tο γκρουπ μας στο Library Bar and Grill.


O κεντρικός δρόμος της Albuquerque.


Categories