Pages

Wednesday, June 13, 2007

Maui 4 - Παραλίες

Σερφ στη βόρεια και πιο κυματώδη πλευρά του Maui



Στα προηγούμενα ποστ δεν αναφέρθηκα καθόλου στις παραλίες του Maui, παρόλο που στο άκουσμα αυτό είναι που θα περίμενε να ενδιαφέρει τον πιο πολύ κόσμο. Αλλά δεν είμαι και πολύ παιδί της θάλασσας, και μιας και όπως ανέφερα οι παραλίες που έχω δει εκτός ελλάδας μπορεί να είναι καλύτερες αλλά όχι 10 φορές καλύτερες, άφησα τις παραλίες του Maui προς το τέλος. Έχουμε και λέμε λοιπόν.




Η Ka'anapali είναι από τις πιο δημοφιλείς παραλίες του νησιού, με πολλά resorts και μαγαζιά στις όχθες της. Είχε αρκετό κύμα αλλά ήταν πανέμορφη - μέχρι που όπως βούταγα βλέπω ένα κομμάτι πίτσα να χοροπηδάει μόνο του πάνω κάτω στο νερό: μετά βλέπω μια ψαρούκλα όσο το χέρι μου να το καταβροχθίζει. Βγήκαμε έξω όπως όπως, καθώς καταλάβαμε ότι εδώ είναι ειρηνικός και όχι Ελλάδα...!

Για βράδυ η Ka'anapali είναι άψογη, έχει τέλεια ηλιοβασιλέματα και αρκετό κόσμο από τα ξενοδοχεία που βολτάρει στην παραλία - παίρνει περίπου μία ώρα για να πας από τη μία άκρη στην άλλη.



Η δεύτερη παραλία που επισκεφτήκαμε ήταν διπλή: Kamaole & Wilea.


Η Kamaole είναι κοντά στην πόλη στην νότια πλευρά του νησιού (Kihe'i), για αυτό πάνε και πολλοί ντόπιοι εκεί. Αν θέλετε να δείτε πόσο όμορφες είναι οι χαβανέζες, αυτή είναι η καλύτερη παραλία:

Χωρίς πλάκα, είναι μύθος ότι οι χαβανέζες είναι όμορφες. Αν καταφέρετε να βρείτε κάποια (η πλειοψηφία των κατοίκων είναι άλλες φυλές) τότε δεν θα εντυπωσιαστεί κανείς. Πολύ σπάνιο να βρεις όμορφους χαβανέζους .


Η Wilea μου άρεσε καλύτερα, και μάλιστα έχει και 1-2 ξενοδοχεία πάνω της:


Είναι σχετικά μικρή και δεν έχει λίγο κύμα για αυτό πάνε οικογένειες κυρίως. Καθαρά νερά και φοίνικες δημιουργούν μια ευχάριστη ατμόσφαιρα.



Η καλύτερη παραλία του νησιού όμως είναι η Big Beach, και είναι αυτό που περιμένει κανείς όταν ακούει παραλία στην Χαβάη: δεν υπάρχει ίχνος πολιτισμού, απέραντη άμμος, και τέλεια γαλαζοπράσινα νερά!




Είναι πολύ δημοφιλής με Boogie-boarders:




Αυτά είναι ντόπια χαβανεζάκια που περιμένουν να έρθει το κατάλληλο κύμα. Η πιο ενδιαφέρουσα στιγμή σε αυτή την παραλία ήταν ένας τύπος που γνώρισα μέσα στη θάλασσα, ο οποίος δούλευε (what are the chances!) για το LIGO, το project που αναμένεται να ανιχνεύσει βαρυτικά κύματα. Ο τύπος έμεινε κόκκαλο όταν του ανέφερα τις λεπτομέρειες που ήξερα για το πρόγραμμα.

Είχε έρθει για το γάμο του γιού του. Γενικά το νησί είναι τίγκα στους νιόπαντρους. (hint: zoom στο κάτω μαγιό):



Αλλά η πιο ενδιαφέρουσα θαλάσσια εμπειρία (η οποία είναι MUST στο Maui) είναι το snorkeling στο Molokini. Αυτό είναι ένας κρατήρας ηφαιστείου ο οποίος είναι μισο-βυθισμένος στη θάλασσα:


Τα νερά εκεί είναι άψογα και απίστευτα γαλανά. Λόγω των βράχων μαζεύει πάρα πολλά τροπικά ψάρια. Δυστυχώς δεν έχω υποβρύχιες φώτο, αλλά πραγματικά είναι σαν να κολυμπάς μέσα σε ένα ενυδρείο, όπου δίπλα σου βρίσκονται εκατοντάδες κόκκινα, κίτρινα, μπλε, πράσινα και ότι άλλο χρώμα θες ψάρια. Ήταν όπως στα ντοκυμαντέρ, μόνο 1000 φορές καλύτερα γιατί είναι εξωπραγματική αίσθηση να βλέπεις αυτά τα πανέμορφα πλάσματα να περνανε δίπλα σου. Εδώ είναι μια φότο από το πλοίο:



Το νερό στον κρατήρα είχε ένα από τα πιο βαθιά μπλε χρώματα που έχω δει:


Δώσαμε κάπου $85 για αυτό το ταξίδι όπου κρατάει 5 ώρες. Σε πάνε μια ώρα διαδρομή, 1.5 ώρα περνας στο νερό, μετά έχει για άλλη μία ώρα φαγητό (ψητά κοτόπουλα κτλ τα οποία είναι τ-ε-λ-ε-ι-α καπάκι μετά από το κολύμπι), και μετά μας πήγανε σε ένα δεύτερο μέρος όπου είδαμε θαλάσσιες χελώνες (ναι, αυτά τα τεράστια πράγματα που βγαίνουν στη θάλασσα για να κάνουν τα αυγά και παραλίγο να μας φάνε). Πετύχαμε μάλιστα 2 μαζί να βγαίνουν μέσα από μια σπηλιά και να περνάνε στο 1 μέτρο δίπλα μας - ήτανε αρκετά spooky εμπειρία.


Δυστυχώς δεν είχαμε άλλο χρόνο να δούμε άλλες από τις 157 παραλίες του Maui. Εκτός από την Ka'anapali, οι άλλες που αναφέρω εδώ είναι στην νότια πλευρά του νησιού όπου δεν έχει και πολύ βλάστηση - εκεί η μία μετά την άλλη οι παραλίες είναι πολύ καλές.






Wind generators παράγουν το 10% της ισχύος που καταναλώνεται στο Maui.

Categories