Pages

Monday, June 25, 2007

Plasma Road Trip, Day 4

Σήμερα ξεκινήσαμε για τα καλά τις ομιλίες. Είχε 3 ομιλίες το πρωί (οι οποίες είναι οι μόνες κοινές και για τους 2000 φίλους μας εδώ), οι οποίες ήταν progress reports για τους 3 μεγαλύτερους υπό κατασκευή επιταχυντές ever: LHC, ILC, SNS.

O LHC (Large Hadron Collider) στην Ελβετία είναι η πιο πολύπλοκη ανθρώπινη κατασκεύη που έχει γίνει ποτέ. Θα συγκρούει πρωτόνια-αντιπρωτόνια και ήταν να ξεκινήσει να δουλεύει τέλος του χρόνου, αλλά από ότι μας είπανε θα ξεκινήσουν μέσα του 2008, και σιγά σιγά θα φτάσουν στην full ενέργεια (14TeV) το 2009. Από το 2010 λογικά θα έχουμε τις πρώτες απαντήσεις για το Higgs Boson, Dark Matter κτλ κτλ.

Ο ILC (International Linear Collider) δεν πάει τόσο καλά. Είναι ακόμα υπό σχεδιασμό, και υποτίθεται ότι θα λειτουργήσει το 2020. Θα είναι η επόμενη γενιά μετά τον LHC. Γενικά θέλει μια 20ετία από την σύλληψη της ιδέας για έναν επιταχυντή μέχρι να δουλέψει - και αρκετά δις δολλάρια παραπάνω. Ο LHC για παράδειγμα ξεκίνησε σαν ιδέα αρχές του 1990. Αλλά για την ώρα δεν υπάρχουν λεφτά για τον ILC (το κόστος είναι $6.6Β), και δεν φαίνεται να υπάρχει σοβαρό science για να επενδυθούν αυτά τα λεφτά. Εδώ είναι που ερχόμαστε εμείς και προτείνουμε τεχνικές για να μικρύνουμε το κόστος και το μέγεθός του (από 30km σε μερικά μέτρα). Το πόστερ μου βασικά είναι μια τέτοια τεχνική.

Το SNS (Spallation Neutron Source) έχει άλλη δουλειά, παράγει νετρόνια τα οποία λειτουργούν σαν σούπερ ακτίνες χ - μπορεί να δει κανείς σε ατομικό επίπεδο (άνγκστρομ) τι παίζει με άτομα και τα μόρια. Έχει ξεκινήσει ήδη μετρήσεις και μέσα σε 3 χρόνια θα είναι σε full ενέργεια και αυτοί.

Κατά τα άλλα φάγαμε όλο το γκρουπ μαζί σε κυριλέ εστιατόριο (παραδοσιακά πια), παίξαμε μπιλιάρδο μέχρι τις 1 το πρωί πάλι, και απολαύσαμε αυτή την απίστευτα ευχάριστη βραδυνή ζεστούλα - ευτυχώς ο καιρός είναι αρκετά ξηρός.



Η φωτογραφία από το παραδοσιακό δείπνο που έχουμε σε κάθε συνέδριο.




H Bing, κινεζούλα από το γκρουπ μας. Παρήγγειλε λίγο χυμό ανανά και της ήρθε βουνό!

Categories