Pages

Tuesday, January 19, 2010

Αμερική, Αγγλία, Ελλάδα: Πηγαίνοντας Σινεμά

Στα προηγούμενα posts της σειράς αυτής, σύγκρινα τις εμπειρίες μου από το online banking και την απόκτηση σύνδεσης ίντερνετ. Για σήμερα θα ασχοληθώ με την εμπειρία (και το κόστος) του να πηγαίνεις σινεμά.

Η αφορμή ήτανε κάποια posts και σχόλια για την τιμή του Avatar 3D στην Ελλάδα, στα €12. Αρχικά η τιμή μου φάνηκε μικρή, αλλά μια και έχουμε το ίντερνετ δε χρειάζεται να μένουμε στις εντυπώσεις αφού μπορούμε να συγκρίνουμε εύκολα online τις τιμές σε διάφορες χώρες.


(Αν βαριέστε να διαβάσετε: για κεντρικά σινεμά, Λονδίνο €25, Los Angeles €12 με μη αριθμημένες θέσεις)


Ελλάδα

Πάνε 7 χρόνια από τότε που πήγαινα τακτικά σινεμά στην Ελλάδα. Λάτρευα το Village στο Μαρούσι, διότι ήταν σχεδόν καθαρό σινεμά, χωρίς εμπορικά κέντρα, εστιατόρια και άλλες ενοχλήσεις. Αυτό κάνει τεράστια διαφορά μια και ο κόσμος που πήγαινε εκεί, πήγαινε καθαρά για να δει ταινίες (έτσι δεν είχες και άσχετους που έτυχε να βγούνε βόλτα και είπαν να δούνε και μια ταινία έτσι αναπάντεχα). Το πώς συμπεριφέρεται το κοινό στο σινεμά (οι αντιδράσεις, αν μιλάνε, αν χτυπάνε τηλέφωνα, πότε γελάνε κτλ) κάνει για μένα όλη τη διαφορά στο πώς θα παρακολουθήσω και εγώ την ταινία.

Το άλλο καλό στην Ελλάδα είναι πως λόγω της ελλιπούς παραγωγής ελληνικών ταινιών, φέρνουν πολλές καλές ξένες παραγωγές, ειδικά τα ανεξάρτητα σινεμά. Στην Αμερική και την Αγγλία έχουν μεγάλες βιομηχανίες θεάματος και, παρότι υπάρχουν μερικά ανεξάρτητα σινεμά, δυσκολεύονται πιο πολύ να φέρουν ξένες ταινίες και έτσι (λογικό άλλωστε) προτιμούν να προωθούν τις δικές τους.

Τώρα για την αγορά των εισιτηρίων, έμεινα πολύ ευχαριστημένος. Γίνεται online με πιστωτική, και μπορώ να διαλέξω ακριβώς τη θέση που θέλω να κάτσω. Το τέλειο θα ήταν αν μπορούσες να τυπώσεις στο σπίτι τα εισιτήρια ώστε να μη χρειάζεται να περιμένεις σε καμία ουρά.


Το κόστος ήταν όντως €12, όταν μια "απλή" ταινία έχει €9.5 από το ίδιο site. Άρα το premium για το 3D είναι €2.5. Πάντως για Village δεν έχω τόσο πρόβλημα να δώσω αυτά τα χρήματα μια και είναι εξαιρετικές οι αίθουσές του και το περιβάλλον.Αγγλία

Όταν ήρθα στην Αγγλία απογοητεύτηκα λίγο από το σινεμά. Αρκετά πιο ακριβό από την Αμερική, και οι αίθουσες είναι σπάνια γεμάτες, με τον κόσμο να μένει κρύος και να μην αντιδρά όπως θα ήθελα, ακόμα και στις πρεμιέρες.


Τι εννοώ ότι είναι ακριβό?

Καταρχάς, εδώ έχουν το πολύ ενοχλητικό να χωρίζουν σε τμήματα την αίθουσα, βάζοντας άλλες τιμές για πιο premium θέσεις. Το απεχθάνομαι γιατί θυμίζει εποχές segregation στην Αμερική του 1950 όπου οι "κατώτεροι" νέγροι έπρεπε να κάτσουν σε άλλες θέσεις από τους "ανώτερους" λευκούς.

Από το site του Odeon, της μεγαλύτερης εταιρίας με σινεμά στην Αγγλία, έχω πάρει το παραπάνω screenshot. Όπως φαίνεται, για να δεις το Avatar 3D σε κεντρική αίθουσα (Odeon Leicester Square), και σε καλές θέσεις, ζητάνε £22.50 (€25). Οι φτηνότερες θέσεις (που είναι και συνήθως μη αριθμημένες, άρα πρέπει να σταθείς σε ουρά αρκετή ώρα πριν για να βρεις καλή θέση), είναι £16.50 (€18). Σε όλα αυτά τα κόστη, online επιπλέον χρεώνουν το απαράδεκτο £0.75 (€0.83) ανά εισιτήριο για "card handling fee".

Και αυτό για αίθουσες όπου είναι σχετικά παλιές και οι θέσεις δεν είναι καν stadium seating - βλέπεις καθαρά το κεφάλι του μπροστινού σε πολύ ωραίο... 3D.
Το δεύτερο ενοχλητικό είναι πως οι τιμές εξαρτώνται από την περιοχή και το σινεμά. Στη γειτονιά μου, που βρίσκεται 20 km μακριά από το κέντρο, πάλι σε αίθουσα Odeon το Avatar 3D κοστίζει £10 (€11) ενώ μια απλή non-3D ταινία £7.80 (€9). Το card handling fee προστίθεται επιπλέον σε όλες αυτές τις τιμές για να κλείσεις εισιτήρια online. Αλλά φυσικά η ποιότητα και το περιβάλλον του σινεμά δε συγκρίνεται με τις πολύ όμορφες αίθουσες του κέντρου.

Οπότε ένα οικογενειάρχης με 2 παιδιά που θα θελήσει να πάει τα παιδιά του στο Avatar 3D σε καλή αίθουσα, θα σκάσει €100 μόνο για τα εισιτήρια. Για να μην προσθέσω πως με αναψυκτικά, φαγητό, μεταφορικά (στο κέντρο το πάρκινγκ είναι από £10-15 και πάνω για μερικές ώρες), φτάνεις εύκολα τα €200. Πόσες φορές θα το κάνεις? Για αυτό και έχουν τόσο πρόβλημα με την πειρατεία εδώ.

To θετικό όχι στην Αγγλία, αλλά στο Λονδίνο ειδικά είναι οι πρεμιέρες. Εννοώ τις red carpet πρεμιέρες με τους ηθοποιούς, συντελεστές κτλ. Νομίζω έχει πάρει τα σκήπτρα από το Hollywood, όπου εκεί στην απέναντι μεριά του Ατλαντικού δεν μπορείς σαν κοινό καν να πλησιάσεις στους διάσημους - σε κρατάνε με μπαριέρες στην αντίθετη μεριά του δρόμου.

Εδώ οι πρεμιέρες γίνονται στη Leicester Square, όπου η διάταξή της είναι τέτοια με 3 σινεμά στις 3 από τις 4 πλευρές της τετράγωνης πλατείας που βολεύει απίστευτα, και ο κόσμος "περικυκλώνει" το κόκκινο χαλί, και μπορείς να δεις όλους τους διάσημους από πολύ κοντά. Μόνο τους τελευταίους μήνες έγιναν εδώ οι παγκόσμιες πρεμιέρες του Christmas Carol, Sherlock Holmes, Avatar, και άλλες. Μπορεί η ποσότητα να είναι ακόμα στο Hollywood, αλλά η ποιότητα έχει μεταφερθεί από εδώ μεριά.Αμερική

Όταν περιγράφω εδώ για Αμερική εννοώ Los Angeles, και εκεί είχα την καλύτερη κινηματογραφική εμπειρία.

Πολλά και καλά σινεμά, με σωστές αίθουσες, καλό ήχο, και προπαντός καλό κόσμο. Δεν μπορώ να το τονίσω αρκετά, αλλά επειδή ένα μεγάλο ποσοστό του πληθυσμού (ίσως και πάνω από τους μισούς) που πάνε στις ταινίες ασχολούνται με τον ένα ή τον άλλο τρόπο με τη βιομηχανία του θεάματος, υπάρχει ένας διάχυτος "σεβασμός" στις αίθουσες. Ο κόσμος ξέρει πως να παρακολουθήσει, πώς να αντιδράσει, πότε να χειροκροτήσει και πότε να γελάσει.

Ούτε μία φορά δεν είχα πρόβλημα με κινητό να χτυπήσει κατά τη διάρκεια της ταινίας, ή συνομιλία που να με ενοχλήσει. Στις πρεμιέρες γινόταν χαμός - οι πωρωμένοι του κάθε franchise (είτε είναι Star Wars, είτε Indiana Jones, είτε Superman κτλ) παίρνουν τα πρωτεία και δημιουργούν ένα φοβερό κλίμα "γηπέδου", με το κοινό να είναι φοβερά ζεστό και να φωνάζει, να γελάει και να γιουχάρει αναλόγως τη σκηνή. Η όλη εμπειρία ήταν πολύ πιο interactive.

Μου έχουν λείψει αυτές οι midnight premieres.

Από την άλλη, εκεί έχουν άλλα περίεργα.

Πλην ελαχίστων εξαιρέσεων, ΠΟΥΘΕΝΑ δεν μπορείς να κλείσεις συγκεκριμένη θέση. Ο μόνος τρόπος για να δεις καινούργια δημοφιλή ταινία τις πρώτες μέρες είναι να σταθείς σε ουρά για 1-2 ώρες, αν δε θες να είσαι δίπλα στον τοίχο. Το hype με τις ταινίες εκεί είναι τόσο μεγάλο όπου πάντα θα υπάρχει νεαρόκοσμος που δεν θα έχει πρόβλημα να περιμένει μερικές ώρες στο κρύο για να δει την αγαπημένη ταινία του.

Έχει και αυτό το σκοπό του: μια και σχεδόν όλα τα πολυσινεμά είναι μέσα σε εμπορικά κέντρα, με την αναμονή αυξάνονται εύκολα οι πωλήσεις και η κίνηση στα γύρω καταστήματα και εστιατόρια (αν είναι να έχεις 2 ώρες αναμονή, 2 ώρες ταινία, και καμιά ώρα commuting, μάλλον θα θες να φας κάτι κάποια στιγμή).

Άλλο ενοχλητικό: οι τιμές είναι μεταβλητές αναλόγως τη μέρα και ώρα της εβδομάδας. Σαββατοκύριακά, αργίες και βράδια μια ταινία σε καλό κεντρικό σινεμά (πχ το Grove) κοστίζει $12.75 (€9), ενώ καθημερινές και νωρίς $10.50 (€7). Για το Avatar 3D Σαββατόβραδο το κόστος είναι $15.75, συν $1 για booking fee, σύνολο $16.75 (€12) το άτομο.Και αυτό για μη αριθμημένες θέσεις!


Κλείνοντας, πρέπει να αναφέρω το Arclight, το καλύτερο σινεμά που υπάρχει, και βρίσκεται στην καρδιά του Hollywood. Εδώ και χρόνια έχουν πάρει τα καλύτερα στοιχεία από κάθε σινεμά και τα έχουν συνδυάσει για την τέλεια εμπειρία.

Δεν υπάρχει εμπορικό κέντρο στην περιοχή. Κλείνεις εισιτήρια online. Αριθμημένες θέσεις. Δεν έχουν booking fee. Σου στέλνουν τα εισιτήρια με pdf (και άρα μπορείς να τα στείλεις και στους άλλους της παρέας). $1 πάρκινγκ. Εξαιρετικό, χλιδάτο περιβάλλον. Φοβερές αίθουσες. ΜΗΔΕΝ διαφημίσεις. Ποιότητα εικόνας και ήχου ανώτερη από ΤΗΧ. Το καλύτερο popcorn.

Τι άλλο να θέλει κανείς?

Categories