Pages

Monday, January 04, 2010

Σύγκλιση Συσκευών


Αυτή είναι η εικόνα από το ράφι του σαλονιού μου που έχει τις συσκευές αναπαραγωγής πολυμέσων (προτζέκτορας, ενισχυτής κτλ δεν μας ενδιαφέρουν για την ώρα).

Γιατί τόσες πολλές? Γιατί δεν μπορούμε να έχουμε μία συσκευή να τα κάνει όλα?



Στην εικόνα αυτή κάθε συσκευή έχει το δικό της ρόλο.

  • PS3: Blu-ray & DVD player (είναι και παιχνιδομηχανή - πάλι καλά γιατί αλλιώς θα ήθελα συν άλλο ένα μηχάνημα). Στην αρχή είχα ενθουσιαστεί, τώρα που τέλειωσα να παίζω όχι τόσο: δεν γίνεται region-free (και έχω νόμιμα DVD από Αμερική και Ευρώπη), δεν κάνει browse αρχεία από το δίκτυο (θέλει media server στην άλλη άκρη), και έχει μικρό compatibility - τα περισσότερα video θέλουν transcoding, έστω και real time.

  • TV Digital Box: Είναι το κάτω αριστερά κουτί της Tiscali που παίρνει τα κανάλια της TV από το δίκτυο (dsl) και τα μετατρέπει σε εικόνα.

  • Western Digital TV Live: Αυτή η εκπληκτική συσκευούλα (πάνω δεξιά) έχει (εκτός από ρεύμα) πρακτικά 2 θύρες: ένα ethernet jack (μπαίνει και wireless) και ένα hdmi out. Την πήρα τα Χριστούγεννα και παίζει ότι αρχείο ήχου, εικόνας και (κυρίως!) βίντεο υπάρχει στο δίκτυο shared σε άλλους υπολογιστές. Υποστηρίζει άπειρα φορμά, και κυρίως τα HD (mkv, mp4 κτλ με ανάλυση 720p/1080p χωρίς πρόβλημα). Επιτέλους σταμάτησα να μετατρέπω αρχεία μπας και τα παίξει το πολύ περιορισμένο (ακόμα και με Boxee/XBMC) Apple TV.

  • Apple TV: Αρχικά το είχα για αναπαραγωγή πολυμέσων, αλλά τώρα πια μόνο για ήχο (σαν remote speaker από το iTunes). Επιπλέον, μου δίνει πρόσβαση στο online κατάστημα ταινιών για ενοικίαση από την Apple. Έχει σχεδόν όλες τις νέες ταινίες, και από το 2007 που το πήρα δεν έχω ξαναπάει σε video club (γιατί άλλωστε, όταν όλα κατεβαίνουν από το ίντερνετ?).

  • Εκεί πιο δίπλα υπάρχει και ένας σχετικά παλιός υπολογιστής. Η χρησιμότητά του είναι για online videos κυρίως, τα οποία δε μπορούν να αντληθούν με τις άλλες μεθόδους.


Ακόμα θυμάμαι το 2000, που έπαιρνα το πρώτο DVD player. Πού να ήξερα ότι τώρα θα χρειάζομαι ότι ένα μηχάνημα αλλά 5?

Το θέμα μου τώρα είναι πως δεν υπάρχει λόγος για τόσα πολλά μηχανήματα. Έχουν όλα την ίδια αρχή: ίσως ένα optical drive, μια σύνδεση στο ίντερνετ, έναν multimedia επεξεργαστή για να αποκωδικοποιεί τα αρχεία, και μια έξοδο εικόνας ήχου. Θα μπορούσε κάλλιστα να υπάρχει μόνο μία συσκευή που να τα κάνει όλα αυτά, εφόσον όλο το υλικό είναι πια σε ψηφιακή μορφή.

Όμως αντί αυτού, η κάθε συσκευή κάνει τη δική της δουλειά αντί να τις κάνει όλες μία. Θα ήθελα το Apple TV και το PS3 να έχουν καλύτερο compatibility αρχείων και να μη χρειάζονται server για να κάνουν stream. Θα ήθελα το PS3 και το WDTV να μου δίνει τη δυνατότητα να ενοικιάσω ταινίες. Ή ένα Apple TV με blu-ray για να μη χρειάζομαι το PS3. Και όμως, μας βασανίζουν με διακριτές ανεξάρτητες συσκευές.

Το πρόβλημα δεν είναι τεχνολογικό (αφού έχει γίνει σε κάθε συσκευή τη τεχνολογία χωριστά). Το πρόβλημα δεν είναι ούτε οικονομικό: έχω δώσει $700+ για αυτές τις συσκευές (χωρίς το PC), είμαι σίγουρος ότι κάποιος θα μπορούσε να το κάνει με αυτά τα χρήματα.

To Boxee Box προσπαθεί να κάνει κάτι τέτοιο. Αλλά είναι σχεδιασμένο για streaming internet content περισσότερο, και δεν έχει blu-ray, online movie store κτλ. Αλλά είναι μια αρχή.

Το WDTV είναι μάλλον το πιο καλό μηχάνημα από τα παραπάνω, αφού παίζει όλα τα ψηφιακά αρχεία από το δίκτυο (ακόμα και iso dvd).

Είναι θέμα χρόνου μέχρι να παίρνουμε όλα μας τα αρχεία βίντεο/ήχου στο ίντερνετ σε μερικά χρόνια. Τα δισκάκια θα είναι τόσο παλιά όσο είναι τώρα κουραστικό να πηγαίνεις να πληρώνεις λογαριασμό ρεύματος σε κατάστημα αντί online. Είναι μονόδρομος τόσο από πλευράς ευκολίας όσο και από θέμα προστασίας του περιβάλλοντος (όχι φορτηγά, ρύποι, συσκευασίες κτλ).

Και εκεί κατέληξα ότι το πρόβλημα για τη σύγκλιση των συσκευών είναι πολιτικό.

Η Sony, πουλάει το hardware, αλλά κυρίως την ενδιαφέρει να πουλήσει το υλικό της, τα παιχνίδια και τις ταινίες. Για αυτό και έχει το blu ray drive αλλά πολύ μικρό compatibility με άλλα αρχεία.

Η Apple πουλάει το hardware, αλλά κυρίως της ενδιαφέρει να πουλήσει τις ταινίες της. Για αυτό έχουν ένα εξαιρετικό online movie store, αλλά δύσκολα παίζει άλλα αρχεία.

Αντίθετα, η Boxee και η Western Digital δεν είναι δημιουργοί περιεχομένου. Δεν πουλάνε ταινίες ή μουσική. Δεν τους νοιάζει το software, αλλά το hardware. Για αυτό και έχουν όλα τα ανοιχτά πρότυπα μαζί τους και παίζουν τα πάντα οι συσκευές τους.

Τη Sony και την Apple δε τους συμφέρει να βάλουν extra features και καλό compatibility στις συσκευές τους, γιατί (υπολογίζουν) ότι θα χάσουν έσοδα - οι χρήστες θα προτιμούν τα δικά τους σπασμένα ίσως αρχεία από το να αγοράζουν από τα online καταστήματά τους.

Από την άλλη, πιστεύω πως αν έβγαζε κάποιος μια full-featured συσκευή που να κάνει τα πάντα θα έκανε πάταγο, απλώς και μόνο λόγω της ευκολίας να έχεις όλο το υλικό (τηλεόραση, online videos, movie store, network αρχεία, blu ray) σε ένα κεντρικό. Και κάτι τέτοιο, όπως έχει δείξει στο παρελθόν η Apple, θα ωθούσε και περισσότερο κόσμο να αγοράσει υλικό μέσα από τη συσκευή.

Categories