Pages

Thursday, November 15, 2007

New York City Guide #8: Shopping

Άφησα τα ψώνια προς το τέλος αυτής της σειράς οδηγών διότι η κατάσταση έχει αλλάξει τα τελευταία 5-10 χρόνια όσον αφορά την Ελλάδα και το εξωτερικό.


Κάποτε στην Ελλάδα είχαμε μόνο μικρά επαρχιακά μαγαζάκια, και τότε πράγματι πήγαινες στις πόλεις του εξωτερικού και έβλεπες πολλά και απίθανα καινούργια και διαφορετικά πράγματα. Τότε έφερνες από έξω ένα δώρο πίσω και είχε τεράστια αξία για τον παραλήπτη γιατί ήταν μοναδικό.


Όμως τώρα τελευταία, πολλά ευρωπαϊκά και αμαερικάνικα μαγαζιά έχουν ανοίξει στην Ελλάδα καταστήματα. Μια βόλτα στο The Mall ή το Attica είναι πολύ παρόμοια με μια βόλτα σε αντοίστοιχες εγκαταστάσεις του εξωτερικού, και τα προϊόντα είναι πολύ συχνά παρόμοια ή αντίστοιχα.


To Time Warner Center, στη νοτιοδυτική γωνιά του Central Park.

skyscraper3



Επίσης, με την εξάπλωση του ίντερνετ και την εξάπλωση των εταιριών εκεί δεν υπάρχουν πια "κρυφές" εκπλήξεις. Σχεδόν οτιδήποτε επιθυμεί η καδριά του καθένα μπορεί να βρει αν υπάρχει και να το παραγγείλει online άμεσα. Για αυτούς τους λόγους, δε θεωρώ ότι αξίζει κάποιος να επισκεφτεί πια τη Νέα Υόρκη (και οποιαδήποτε άλλη μεγάλη πόλη) με κύριο λόγο τα ψώνια.


Αυτό φυσικά δε σημαίναι ότι δεν θα γίνουν αγορές, με την ευκαιρία της παρουσίας μας εκεί! Άλλωστε μια βόλτα στα καταστήματα δρα αγχολυτικά και είναι ευχάριστο διάλειμμα (ή και αυτοσκοπός για κάποιους, ή μάλλον κάποιες!).



5th Avenue Apple Store... a must see!

IMG_7014



Υπάρχουν 2 περιοχές στη ΝΥ που ξεχωρίζουν για τα καταστήματά τους και τον κόσμο που μαζεύουν. Η πρώτη είναι φυσικά η 5th Avenue, ίσως το πιο γνωστή shopping street στηn αμερική όπου κάθε εταιρία που θέλει να σέβεται τον ευατό της πρέπει να έχει κατάστημα. Ξεκινάει ψηλά από το Central Park (ή καταλήγει εκεί, αναλόγως ποια φορά θα επιλέξει κανείς), και κατεβαίνει προς τα κάτω για περίπου 15-20 τετράγωνα. Στην γωνία με το πάρκο ακριβώς υπάρχει το περίφημο κατάστημα 5th Avenue της Apple, ένας γυάλινος κύβος που μοιάζει να αιωρείται στον αέρα (το πραγματικό κατάστημα είναι από κάτω, υπόγεια). Ο υπόλοιπος δρόμος έχει πολλά καταστήματα, τα περισσότερα φυσικά χλιδάτα και πανάκριβα - η 5th Avenue είναι για τα ψώνια της υψηλής κοινωνίας.



Πρωινό στη 5th Avenue

IMG_0550


Μια πιο προσγειωμένη αγορά υπάρχει στην οδό Broadway, όχι κοντά στην Times Square αλλά στο ύψος της Washington Square στο Greenwich Village (η επίδραση του campus του NYU έχει ευεργετικές ιδιότητες και πάλι). Εκεί μπορεί κάλλιστα να ψωνίσει κανείς ότι τον ευχαριστεί σε λίγο πιο λογικές τιμές, και μάλιστα χαζεύοντας και τη μόδα στον περαστικό κόσμο. Θυμίζει αρκετά την Oxford Street στο Λονδίνο. Το καλό αυτό τμήμα της Broadway τελειώνει στην οδό Canal, όπου και ξεκινάει η Chinatown (το καλύτερο από ένα κινέζικο lunch μετά από εξοντωτικό shopping?!).



Ψώνια στην Broadway

IMG_0584


Για ηλεκτρονικά θα πρότεινα το B&H Electronics, ένα κατάστημα στην 9th Avenue που έχει ότι επιθυμίσει ο κάθε γκατζετάκιας σε εξευτελιστικές τιμές. Προσοχή όμως, επειδή είναι εβραίοι είναι κλειστά τα Σάββατα!



Tα διάσημα "κινέζικα" McDonalds της Chinatown

IMG_7208



Update 28//6/2009:

Ανακαλύψαμε πρόσφατα το no1 discount store στην Νέα Υόρκη (με βάση το Zagat), το Century 21. Πολλές επώνυμες μάρκες, σε εξευτελιστικές τιμές.

Categories