Pages

Saturday, November 03, 2007

New Yock City Guide #4: Brooklyn

Η πόλη της Νέας Υόρκης αποτελείται από 5 μικρότερες πόλεις - γειτονιές, τα λεγόμενα boroughs. To Manhattan είναι το κεντρικό και αυτό που πολλοί λένε "Νέα Υόρκη" από μόνο του. Τα άλλα 4 είναι τα Queens, Bronx, Staten Island και Brooklyn. Ταξιδιωτικά αυτά τα μέρη δεν έχουν τόσο ενδιαφέρον όσο το Μανχάτταν, αφού είναι εκεί που μένει ο πολύς κόσμος που δεν έχει χρήματα να μείνει στο Μανχάτταν, αλλά κάνει commute προς τα εκεί καθημερινά.


Το πάνω τμήμα της γέφυρας του Brooklyn. Στο κάτω τμήμα περνάνε τα αυτοκίνητα

IMG_0599



Αυτό που είναι άξιο προσοχής όμως είναι το Brooklyn, το οποίο συνδέεται με το Μανχάτταν μέσω της Brooklyn Bridge. Αυτή ήταν η πρώτη γέφυρα που συνέδεσε το νησί του Μανχάτταν με την απέναντι πλευρά, αφού μέχρι εκείνη τη στιγμή ο μόνος τρόπος να πάει κανείς στο downtown ήταν με πλοίο. Είναι μια ιστορική, όμορφη, πέτρινη γέφυρα, με μήκος 2.5 χιλιόμετρα περίπου. Ένα από τα κλασικά νεο-υορκέζικα κυριακάτικα πρωινά είναι να περπατήσει κανείς τη γέφυρα και να περάσει απέναντι, ή να κάνει ποδήλατο (έχει ειδικούς ποδηλατόδρομους). Ευτυχώς στη μεριά του Brooklyn υπάρχει σταθμός μετρό, οπότε το ταξίδι μπορεί να είναι και One-way και να γυρίσει κανείς με το μετρό πίσω (ή να πάει με το μετρό και να γυρίσει με τα πόδια).


Η πορεία στην γέφυρα είναι εξαιρετική εμπειρία, καθώς αν έχει καλό καιρό τότε όσο απομακρύνεται κάποιος από το Μανχάτταν τόσο πιο εντυπωσιακές γίνονται οι όψεις του skyline της Νέας Υόρκης, προσφέροντας άπλετες ευκαιρίες για καλές φωτογραφήσεις. Μέχρι και το άγαλμα της Ελευθερίας φαίνεται από τη γέφυρα.


Η εκπληκτική θέα του Μανχάτταν από την αποβάθρα στο Βrooklyn

P1010054


Όμως οι εκπλήξεις δεν σταματούν εκεί. Συνεχίζοντας μετά το τέλος της γέφυρας, και κόβοντας δεξιά και λίγο πίσω (αντί για συνέχεια ευθεία στο Brooklyn downtown) βγαίνει κανείς σε ένα μικρό και πανέμορφο pier-αποβάθρα. Εκεί υπάρχει ίσως η καλύτερη θέα στο skyline της Νέας Υόρκης, με το οικονομικό κέντρο του downtown Manhattan να δεσπόζει επιβλητικά (ακόμα και χωρίς τους δίδυμους πύργους) και τη γέφυρα του Brooklyn αλλά και το Empire State παραδίπλα. Σε αυτό το σημείο κάνουν συχνά γυρίσματα ταινιών, διαφημιστικών αλλά και φωτογραφήσεις από γάμους.


Εκεί υπάρχει στην αποβάθρα και το πανάκριβο River Cafe, ένα εστιατόριο που βρίσκεται μέσα σε ένα μικρό πλοίο δεμένο στην αποβάθρα και έχει θέα όλη τη Νέα Υόρκη. Έχει από τα εστιατόρια με την καλύτερη θέα, και αυτό φαίνεται και στην τιμή (~$70).


Grimaldi's... πίτσα, όχι αστεία!

100_2029


Όμως αυτός δεν είναι ο βασικός λόγος που σας έφερα εδώ. Λίγο πιο πάνω, στην αριστερή πλευρά όπως ανεβαίνουμε το δρόμο προς το Brooklyn υπάρχει το Grimaldi's το εστιατόριο με την καλύτερη πίτσα στη Νέα Υόρκη και για μένα προσωπικά την καλύτερη πίτσα που έχω φάει ποτέ. Είναι φθηνά - $10-$15 για μια πίτσα - και δεν παίρνουν κρατήσεις ούτε πιστωτικές κάρτες. Είναι ένα απλό δωμάτιο με ένα φούρνο και μερικά στριμωγμένα τραπεζάκια, και ο μόνος τρόπος να φάει κανείς εκεί είναι να περιμένει στις (συνήθως μεγάλες) ουρές που σχηματίζονται από έξω. Όμως, αξίζει με το παραπάνω την όποια υπομονή καθώς η γευστική εμπειρία θα είναι αξέχαστη.


Γευματίσαμε στο Grimaldi's τη μέρα που σηκώσαμε το Eurobasket 2005... η κορεάτισσα δίπλα μας ενθουσιάστηκε!

100_2031



Αν έχετε χρόνο κάντε και μια βόλτα πιο πάνω στο εσωτερικό του Brooklyn. Δεν είναι κάτι το ιδιαίτερο, όμως θα δείτε πώς μένει ο "απλός" κόσμος που δουλεύει στο Μανχάτταν, και αν έχετε ελεύθερο χρόνο είναι αρκετά καλή διαδρομή.

Categories