Pages

Tuesday, November 13, 2007

New York City Guide #7: Βραδινές Αποδράσεις

Σηκωθήκατε πρωί πρωί για να πάτε στα μουσεία, φάγατε καλά, κάνατε βόλτες στο Central Park. Κάπου όμως πρέπει να πάτε και το βράδυ!


Ευτυχώς για ένα πράγμα που είναι η Νέα Υόρκη γνωστή, είναι ότι ποτέ δεν κοιμάται. Οποιαδήποτε ώρα της ημέρας έχει κόσμο, και παρότι κατά τις 3-4 το πρωί η κίνηση πέφτει λίγο, η κατάσταση δεν είναι ποτέ ερημική.


Ο πιο προφανής προορισμός είναι η Times Square. Ειδικά παρασκευές και σάββατα, είναι τόσο πήχτρα από κόσμο που θέλεις περίπου 15-20 λεπτά για να πας από τη μια άκρη της πλατείας στην άλλη (200 μέτρα). Είναι ο ορισμός του πατείς με, πατώ σε.


times square3


Εκεί δίπλα υπάρχουν (εκτός από τα θέατρα) και διάφορα μεγάλα κλαμπάκια, όπως το China Club, ένα τρίπατο κέντρο με ανοιχτό τον πάνω όροφο και με θέα τους γειτονικούς ουρανοξύστες. Αλλά επειδή δεν είμαι τόσο φαν των κλάμπ, θα περάσω σε λίγο πιο ψαγμένες προτάσεις.


IMG_3980Η καλύτερη περιοχή για να βγεις στη Νέα Υόρκη βράδυ είναι το Greenwich Village, δίπλα στην Washington Square. Διάσπαρτο σε διάφορα σημεία εκεί γύρω είναι το campus του NYU (new York University), και αυτό εγγυάται μπόλικο νεαρόκοσμο τα βράδια, όπως και πολλά μαγαζιά για να ικανοποιηθούν οι απαιτήσεις του. Το κεντρικότερο σημείο είναι η διασταύρωση των οσών Bleecker+McDougal, γύρω από την οποία υπάρχουν δεκάδες μπαράκια, εστιατόρια, κλαμπ και καφετέριες. Με μια μικρή βόλτα εκεί θα βρείτε πολλά μαγαζιά που παίζουν live μουσική στα οποία μπαίνετε άνετα. Υπάρχουν τραπέζια στο πεζοδρόμιο, στο υπόγειο, στον πρώτο όροφο, σε αυλές από τη πίσω μεριά, και άλλα πολλά. Επιπλέον, το μετρό έχει στάσεις αρκετά κοντά και έτσι η περιοχή είναι εύκολα προσβάσιμη.


Η αγαπημένη μου έξοδος σε αυτή την περιοχή (εκτός από καφέ στο δρόμο) είναι το τζαζάδικο Smalls. Η Νέα Υόρκη είναι ένα από τα καλύτερα μέρη στον κόσμο για να ακούσει κανείς εξαιρετικής ποιότητας Jazz από μεγάλα ονόματα μέχρι πολλούς ανερχόμενους (και μη) καλλιτέχνες. Το Smalls είναι όπως φανταζόμουνα (πριν πάω) το ιδανικό τζαζάδικο: μια τρύπα σε ένα ξεχασμένο υπόγειο, με λίγο και εκλεκτό κόσμο.

Πραγματικά, μόνο μια μικρή ταμπελίτσα μαρτυρεί την ύπαρξή του, αφού μόνο μια στενή πόρτα φαίνεται στην μπροστινή είσοδο. Κατευθείαν κατεβαίνεις μερικά σκαλιά, και εκεί σε περιμένει ένας τυπάς. Δίνεις $20 για είσοδο, και οι σκάλες συνεχίζουν αριστερά και ακόμα πιο κάτω. Βγάζουν σε μια μικρή αίθουσα από πέτρα, και πολύ χαμηλό ταβάνι (το φτάνεις με τεντωμένο το χέρι ψηλά). Υπάρχουν καμιά 15-20 καρέκλες, κάμποσοι όρθιοι, και ένα μπαρ στη μία πλευρά του τοίχου. Αυτά! Μετά κάθεσαι και ακούς μουσική μέχρι όσο τραβάει η όρεξή σου.


To μετρό τρέχει όλο το βράδυ, οπότε δεν υπάρχει πρόβλημα στην ώρα επιστροφής. Στη χειρότερη, ένα ταξί με $10-$12 πάει οπουδήποτε στο Μανχάτταν.


Update 28/6/2009
Ανακάλυψα το εξαιρετικό 230 στην 5th Avenue, το οποίο έχει rooftop bar με εκπληκτική θέα στο skyline της Νέας Υόρκης. Είναι must.

Categories