Pages

Thursday, November 08, 2007

New York City Guide #6: Εστιατόρια



Η Νέα Υόρκη έχει συνολικά πάνω από 10,000 εστιατόρια (συμπεριλαμβάνοντας αλυσίδες, fast-food, και καντίνες). Πώς να διαλέξεις πού να φας?




Καταρχάς υπάρχει κάτι για όλα τα γούστα. Όλες οι κουζίνες του κόσμου έχουν μια θέση στο Μανχάτταν, και αν είχατε ποτέ επιθυμία να φάτε ένα συγκεκριμένο φαϊ, τότε σίγουρα θα φτιάχνεται αυτή τη στιγμή σε κάποιο σημείο της πόλης.


Παρότι μπορεί κανείς να τη βγάλει φθηνά με fast-food και σάντουιτς, αξίζει μια επίσκεψη στα Νεο-Υορκέζικα εστιατόρια διότι τα περισσότερα έχουν στυλ και ψυχή και καλό γούστο. Το καλό φαγητό ίσως κοστίσει κάτι παραπάνω, αλλά η ατμόφαιρα που διαχέεται είναι μοναδική.


Θα πρότεινα τουλάχιστον μία μέρα να ξοδευτεί σε ένα "ακριβουτσικο" γεύμα (~$50) μόνο και μονο για την εμπειρία. Το πιο δημοφιλές εστιατόριο στην πόλη είναι πολλά χρόνια τώρα στη σειρά (με βάση το zagat) το Gramercy Tavern. H καλύτερη πίτσα είναι στο Grimaldi's, και η καλύτερη μπριζόλα στο Peter Luger (και τα 2 είναι στο Brooklyn και παίρνουν μόνο μετρητά).



Αν θέλετε να φάτε καλά και να το ψάξετε περισσότερο, θα πρότεινα μια συνδρομή στο zagat.com (ή παραγγελία του βιβλίου τους), αφού για $25 έχουνε reviews από χιλιάδες εστιατόρια.




Άλλα εστιατόρια που έχω πάει και μπορώ να προτείνω είναι το Gavroche ( γαλλικό, με ένα πολύ ωραίο patio στο πίσω μέρος), το πολύ κλασικό αμερικάνικο και φθηνό Dallas BBQ (έχουν κοντά στη Times Square το μεγαλύτερο χώρο που έχω δει ποτέ σε εστιατόριο), το La Lanterna στην καρδιά του Greenwich Village (με πολύ ωραία moody ατμόσφαιρα σε εξωτερικό χώρο), άντε και το ακριβό Gotham bar & Grill με φοβερό service.





Τα ακριβά εστιατόρια γενικά φτιάχνουν λίγα φαγητά και καλά - τυπικά 10-15 πιάτα και αυτό είναι όλο. Επίσης, θα έχουν πολύ καλύτερο service. Για παράδειγμα, στο Gotham μου έπεσε σε κάποια στιγμή το πηρούνι στο πάτωμα. Χωρίς να προλάβω να κουνηθώ από τη θέση και χωρίς να προλάβω να πω τίποτε, μέσα σε 30 δευτερόλεπτα είχε έρθει ένας τυπάς, μάζεψε προσεκτικά το πηρούνι, και μετά από λίγο έρχεται ένας άλλος τυπάς και φέρνει το καινούργιο μέσα σε μια βελούδινη πετσέτα. Ήταν η πρώτη φορά που δεν χρειάστηκε να πρήξω σερβιτόρο για το πηρούνι μου (για αυτό και σκάσαμε στο τέλος από $70 έκαστος).

Categories