Pages

Friday, August 17, 2007

LHC : Είναι πολλά τα Petabytes, Άρη!

Το επόμενο καλοκαίρι όπως όλα δείχνουν θα ξεκινήσει να δουλεύει ο Large Hadron Collider στη Γενεύη. Υπάρχει μια πολύ καλή ομιλία εδώ από την κυρία Shapiro η οποία δουλεύει στο μεγαλύτερο από τα 4 πειράματα που λαμβάνουν χώρα στον LHC, το ATLAS, στο οποίο εργάζονται 2,200 άτομα! Έδωσε αυτή την ομιλία στο google τον περασμένο μήνα, διότι χρειάζονται βοήθεια με την επεξεργασία του τεράστιου όγκου δεδομένων που θα παράγονται στο πείραμα. Το πρώτο μισό της ομιλίας είναι σχετικά με τη φυσική που θα μελετηθεί στον LHC, και είναι αρκετά εισαγωγικό και χρήσιμο αν ενδιαφέρεται κανείς.

Ενδιαφέρον όμως ήταν το δεύτερο μισό της ομιλίας, όπου αναφέρεται στα προβλήματα της επεξεργασίας των δεδομένων. Συγκεκριμένα, ο LHC θα συγκρούει 2 δέσμες πρωτονίων/αντιπρωτονίων, οι οποίες θα επιταχύνονται στον περιφέρειας 27km(!) κυκλικό επιταχυντή με αντίθετες φορές. Κάθε δέσμη αποτελείται από 2,800 μίνι-δέσμες στη σειρά, και όλες αυτές θα συγκρούονται με όλες τις άλλες 2,800 μίνι-δέσμες κάθε φορά που γίνεται μία περιφορά στον επιταχυντή (κάθε 90 εκατομμυριοστά του δευτερολέπτου δηλαδή). Συνολικά, υπάρχει μία σύγκρουση κάθε 25ns (δισεκατομμυριοστά του δευτερολέπτου) η οποία θα ανιχνεύεται από τεράστιους τρισδιάστατους δέκτες. Το αποτέλεσμα είναι 1PETABYTE δεδομένων κάθε ΔΕΥΤΕΡΟΛΕΠΤΟ! (10^15 bytes)

Για να έχετε κάποιο μέτρο σύγκρισης, ο συνολικός χώρος που χρησιμοποιεί το google για όλο το storage του (email accounts, υπηρεσίες, search, όλα μα όλα μαζί) είναι "μόλις" 20 Petabyte.

Φυσικά, αυτό το ποσό πληροφορίας δεν είναι δυνατό να αποθηκευτεί πότέ real time. Αυτό που αναγκάζονται να κάνουν είναι να πετάνε στα σκουπίδια 20,000,000 συγκρούσεις για να κρατήσουν μόνο μία την οποία αποθηκεύουν. Κοινώς, φιλτράρουν τη συχνότητα παραγωγής πληροφορίας από 40MHz σε 200Hz, το οποίο είναι και ποιο manageable. Η ομιλία έχει αρκετές λεπτομέρειες σχετικά με το πως οι υπολογιστές αποφασίζουν ποια από τις 20,000,000 συφκρούσεις να κρατήσουν και ποια όχι, έχει αρκετό ενδιαφέρον. Όλη η φυσική κοινότητα περιμέμει νε αγωνία πότε θα ξεκινήσει να λειτουργεί ο LHC!

Categories