Θέα από το campus του Brookhaven
Εδώ όλα είναι καταπράσινα ακόμα και τώρα, επειδή η υγρασία από τον ωκεανό έρχεται πάνω από το νησί τα βράδια και συχνά ρίχνει καμιά βραδυνή μπόρα. Τίποτα δεν θυμίζει ότι μία ώρα δυτικά είναι μια από τις μεγαλύτερες μεγαλουπόλεις στον κόσμο.
Η παραγγελία για το PC έγινε, με τελικό ποσό τα $666 (χμμ...). Έβαλα ακόμα ένα πράσινο LED ανεμιστηράκι έτσι για να σπάσει λίγο το μπλε χρώμα από το υπάρχον ανεμιστηράκι. Έτσι θα υπάρχουν 2 ανεμιστηράκια πάνω στο κουτί, και το μεγάλο ερώτημα είναι: με πια φορά θα πρέπει να τοποθετηθούν, και πια πρέπει να είναι η ανάλογη ροή αέρα? Για όσους δεν έχουν προσέξει, οι προπέλες στα ανεμιστηράκια έχουν συγκεκριμένη σχεδίαση ώστε να προωθούν τον αέρα προς μία διέυθυνση. Αν τοποθετήσει κανείς το ανεμιστηράκι ανάποδα, η φορά αντιστρέφεται. Επομένως, υπάρχει μια επιλογή όταν κάνει κανείς mount το fan στο κουτί, αναλόγως αν θέλει να "φυσάει" προς τα μέσα ή προς τα έξω.
Ο δεύτερος νόμος της Θερμοδυναμικής (ο οποίος by the way είναι ο νόμος της φυσικής που είναι ο λιγότερο πιθανό να καταριφθεί από οποιονδήποτε άλλο, ακόμα και από το νόμο διατήρησης της ενέργειας) ορίζει πως η θερμότητα μεταφέρεται πάντοτε από το ζεστό στο κρύο και ποτέ αντίθετα. Με απλά λόγια, λέει ότι τα κρύα πράγματα θερμαίνονται και όχι ότι τα ζεστά πράγματα κρυώνουν. Αυτό είναι λογικό αν σκεφτεί κανείς πως θερμοκρασία από φυσικής πλευράς είναι απλώς ένα μέτρο της κίνησης σωματιδίων (του αέρα πχ). Τότε ο νόμος λέει πως τα κινούμενα σωματίδια μπορούν να σταματήσουν σιγά σιγά (να κρυώσουν) αλλά όχι να αρχίσουν από μόνα τους τα επιταχύνονται. Anyway.
(Κάτι τέτοιες στιγμές καταλαβαίνει κανείς τι ωραία που είναι να έχεις έναν ήλιο στο πλανητικό σου σύστημα και να σε κρατάει ζεστό, μακριά από τους -273 βαθμούς κελσίου που είναι η μέση θερμοκρασία του σύμπαντος.)
Το εσωτερικό ενός κουτιού υπολογιστή είναι ζεστό, και το περιβάλλον κρύο (αν έχει καύσωνα και ισχύει το ανάποδο τότε κλείστε το PC και πάτε για κανένα μπανάκι). Επομένως σύμφωνα με τα παραπάνω για να το κρυώσουμε πρέπει να αφαιρέσουμε τη ζέστη από μέσα και να την μεταφέρουμε στο κρύο περιβάλλον. Άρα, λογικά, τα fans πρέπει να φυσάνε προς τα έξω.
Και τώρα αρχίζουμε το μπλέξιμο. Όλα τα ανεμιστηράκια που είναι πάνω σε components (CPU, τροφοδοτικό κτλ). Φυσάνε προς τα μέσα (προς τη συσκευή). Αυτό διότι η ταχύτητα του αέρα είναι μεγαλύτερη από την "μέσα" μεριά, και έτσι η απαγωγή (αφαίρεση) της θερμότητας και η μεταφορά θερμικής ενέργειας είναι μεγαλύτερη. Αν όμως το κάνει κανείς αυτό σε ένα κουτί υπολογιστή, θα καταλήξει μέσα σε μερικές μέρες με άπειρα κιλά σκόνη στο εσωτερικό. Η ανάποδη (προς τα έξω) τοποθέτηση απωθεί όλη τη σκόνη.
Ένας τύπος μου έλεγε ότι η optimal τοποθέτηση είναι εναλλάξ: ένα προς τα μέσα και ένα προς τα έξω ώστε να υπάρχει συνεχής ροή αέρα στο εσωτερικό του κουτιού. Αλλά αυτό θα μειώσει την ολική ροή αέρα στο 50% της ολικής δυνατότητας.
Τελικά νομίζω πως θα ακολουθήσω τη συμβουλή των δημιουργών του ATX προτύπου κουτιών, οι οποίοι μεταξύ άλλων είναι διδακτορικοί φυσικής πάνω σε θερμοδυναμική. Η σχεδίαση του ATX είναι τέτοια ώστε να ευνοεί exhaust (προς τα έξω) fans: για αυτό και η CPU είναι τοποθετημένη στην άκρη κοντά στο πίσω μέρος του κουτιού, ώστε να βάλει κάποιος ένα exhaust fan εκεί και να αφαιρέσει τη ζέστη πριν εξαπλωθεί στο υπόλοιπο κουτί (και όχι να την εξαπλώσει φυσώντας προς τα μέσα). Αν δεν έχει κανείς super-overcloked CPU και 5-6 10,000rpm SCSI drives, μάλλον είναι και η καλύτερη λύση.
Με αυτά και αυτά, αποφάσισα να πάρω και το ανώθι panel της Zalman, ZM-MFC2. Ελέγχει 4 fans ανεξάρτητα, ρυθμίζει και δείχνει τις στροφές, τη θερμοκρασία σε 4 σημεία του κουτιού αλλά και την ολική κατανάλωση σε Watt. Κανονικά κοστίζει $60, αλλά επειδή είναι καινούργιο και πανέμορφο ήτανε σχεδόν παντού online out of stock. Το τσίμπησα τελικά από το quietpcusa.com για $80 με tax και shipping.
Και για όσους αντέξανε μέχρι το τέλος, μια πρόμο Victoria's Secret φωτογραφία της Karolina Kurkova για κλείσει ευχάριστα το ποστ.