Pages

Saturday, March 24, 2007

Griffith Observatory

Πριν μερικές μέρες είπαμε να πάμε στο Griffith Observatory. Είναι ένα πάρκο ψηλά στα Hollywood Hills όπου ιστορικά υπάρχει ένα αστεροσκοπείο το οποίο έχει τέλεια θέα στο Los Angeles:



Είναι επίσης πολύ κοντά στο Hollywood, και είναι το κοντύτερο που έχω βρεθεί στο Hollywood sign (το οποίο ακόμα δεν έχω καταλάβει γιατί δεν φωτίζεται τα βράδια)


Η είσοδος και το κτίριο του αστεροσκοπείου είναι αρκετά γνωστά κυρίως από 2 ταινίες, το Επαναστάτης χωρίς αιτία του James Dean (έχουν και την προτομή του εκεί) και το Charlie's Angels 2 (μπλιαχ).



Δεξιά εκεί είναι οι τηλεσκοπιάδες. Μία φορά το μήνα φέρνει ο καθένας το τηλεσκόπιό του και είναι ελεύθερα για το κοινό να πάνε και να παρατησουνε τα διάφορα ωραία πράγματα στον ουρανό. Στην Ελλάδα είχαμε ένα τηλεσκόπιο, και θυμάμαι που πηγαίναμε με τον Στάθη να παρατηρήσουμε τον ουρανό. Πηγαίναμε είτε στο Διόνυσο είτε στον Κιθαιρώνα (από όπου η Αθήνα φαίνεται σα μια μεγάλη λάμπα) για να αποφύγουμε τη φωτορύπανση, και καθόμασταν από τις 8-9 το βράδυ μέχρι τα χαράξει. Ιδιαίτερα μία φορά όπου ο Κρόνος έβγανε κατά τις 3-4 το πρωί δεν βλέπαμε πότε θα περάσει η ώρα για να τον στοχεύσουμε! Και ήταν φοβερό διότι μπόρεσα για πρώτη φορά να δω τους δακτυλίους του αρκετά καθαρά... Είναι άλλη αίσθηση όταν βλέπεις κάτι με τα ίδια σου τα μάτια... το πίστεύεις ότι υπάρχει και είναι αληθινό, παύει να είναι μια φωτογραφία στα περιοδικά.


LA Downtown view from Griffith:



Μέσα στο αστεροσκοπείο έχει διάφορα ωραία πράγματα. Διάφορα αστρονομικά και επιστημονικά εκθέματα, και ένα dome με ένα πάρα πολύ καλό σόου στο θόλο, το οποίο ήταν το πρώτο που έχω παρακολουθήσει που επίσης αναφέρουν dark matter και dark energy... μπραβό τους! Ήταν σχεδόν όσο καλό όσο αυτό στο Hayden στην Νέα Υόρκη.


Εδώ ο Einstein προσπαθεί να μου εξηγήσει κάτι αλλά δεν καταλαβαίνω και πολύ καλά...



Γενικά το Griffith είναι τέλειο date place μετά την ανακαίνιση που του κάνανε (ήταν κλειστό από πριν έρθω στο LA!). Έχουν φανταστική θέα, εστιατόριο, κόσμο, σόου σαν ταινία, και επιπλέον μαθαίνεις και 5 πράγματα. Στα τηλεσκόπια έξω είδαμε διάφορα καλούδια: τον Κρόνο πιο καθαρό από ποτέ, ένα πολύ αχνό κατακόκκινο άστρο (με μια τηλεσκοπιάρα ναααα με το συμπάθιο), αλλά και νεφέλωμα στον Ωρίωνα το οποίο δεν είχα ξαναδεί ποτέ. Και όλα αυτά μέσα σε λιγότερο από 10 λεπτά!




Και μια απορία: Γιατί οι περισσότεροι ερασιτέχνες αστρονόμοι ήταν κοπέλες?

Categories