Pages

Tuesday, March 20, 2007

Παρεξηγημένη Ισημερία



Εαρινή Ισημερία.... αλλά μόνο στο περίπου. Αυστηρά, είναι το χρονικό σημείο όπου ο ήλιος είναι ακριβώς πάνω από τον ισημερινό (ή πιο σωστά, στην ελάχιστη απόσταση από αυτόν). Δεν είναι όμως η μέρα στην οποία η διάρκεια της μέρας και της νύχτας είναι ίσες, διότι αυτό ονομάζεται equilux (αντί για equinox). Αναλόγως με το γεωγραφικό ύψος αυτή η μέρα αλλάζει και είναι 2-3 μέρες πριν ή μετά την ισημερία.



Αλλά και το άλλο κορυφαίο είναι ότι κατά μέσο όρο οι μέρες είναι μεγαλύτερες από τις νύχτες, κατά περίπου ένα τέταρτο. Αυτό είναι επειδή 1) Ο ήλιος δεν είναι φωτεινό σημείο αλλά έχει εμβαδό, και 2) ακόμα και αν δύσει ο ήλιος, διάθλαση του φωτός στην ατμόσφαιρα φέρνει λίγο ακόμα φως για κάποιο παραπάνω χρόνο.





Τελικώς έχω γείτονα. Είναι ένας Ινδός που μένει στο δωμάτιο αυτό εδώ και 5 μήνες. Από ότι κατάλαβα δεν μαγειρεύει, για αυτό και δεν είδα τίποτε πιάτα άπλυτα. Επίσης το ότι είναι Ινδός εξηγεί γιατί δεν υπάρχει τίποτε στο μπάνιο, αφού μάλλον δεν το χρησιμοποιεί και πολύ συχνά!


Δεν πάει πολύς καιρός από τότε που ήμουνα πάλι εδώ σε ένα παρόμοιο δωμάτιο, βλέποντας τα πρωινά όσο γινότανε το παγκόσμιο κύπελλο, παρέα με λίγη μερέντα και το laptop αγκαλιά. Τώρα το μόνο που έχω να περιμένω να δω είναι το Lost... και μετά δεν βλέπω την ώρα να έρθει το σ/κ να κατέβω Μανχάταν για κανένα σόου και μία επίσκεψη στο met (έχουνε μια ενδιαφέρουσα έκθεση Gaudi to Dali).

Categories