Pages

Friday, August 14, 2009

Αυτοί οι Άγλλοι

Στην Αγγλία έχω δει με διαφορά το πιο κοινωνικό κράτος από όλα τα μέρη που έχω πάει.

Κλασικά παραδείγματα:

Δεν έχω πληρώσει φράγκο για ιατρική περίθαλψη μέχρι τώρα (οδοντογιατρός, οφθαλμίατρος, παθολόγος, εξετάσεις αίματος κτλ) - βέβαια συμπεριλαμβάνονται στη φορολογία.

Όποτε χαλάσει κάτι εκτενώς στο μετρό, που να είναι απρόβλεπτο (και βγάζουν πίνακες από 6 μήνες πριν για τις σχεδιασμένες διακοπές υπηρεσίας), και είναι δικό τους λάθος (πχ χαλάσει κάποιο τρένο), την ίδια μέρα το απόγευμα έχουν τεράστιες αφίσες με ανακοινώσεις από τον επώνυμα υπεύθυνο της γραμμής να ζητάει κατανόηση και συγνώμη για την ταλαιπωρία.

Αλλά σήμερα κουφάθηκα. Ήρθε ένα γράμμα από το Δήμο, μαζί με το εξής σχεδιάγραμμα της γειτονιάς μου:



Πρόκειται για κάποιες αλλαγές που θέλουν να κάνουν στη διαγράμμιση των δρόμων, και μερικά επιπλέον πεζοδρόμια, ώστε να μην μπορούν να παρκάρουν συχνά τα αυτοκίνητα (τώρα επιτρέπεται ορισμένες ώρες), ώστε να μην αργούν με μανούβρες τα λεοφωρεία.

Και το κορυφαίο: μαζί υπάρχει ένα γράμμα που εξηγεί αναλυτικά τις αλλαγές, και ερωτηματολόγιο για να ψηφίσουμε (!) αν θέλουμε να πραγματοποιηθούν! Ένα δημοτικό δημοψήφισμα. Στο πίσω μέρος υπάρχει και φόρμα για επιπλέον σχόλια και αλλαγές που θα θέλαμε να δούμε.

Στον ίδιο φάκελο υπάρχει και μια ακόμα φόρμα για όποιον θέλει να του στείλουν μεταφρασμένο το κείμενο με τις αλλαγές στη γλώσσα του! Ύπάρχει επιλογή από 21 γλώσσες (και ελληνικά).


Από εδώ και πέρα, για όποιον ρωτάει το πώς λειτουργεί το κράτος στην Αγγλία, το παραπάνω είναι το καλύτερο παράδειγμα που μπορώ να σκεφτώ.

Categories