Pages

Wednesday, May 13, 2009

Ομιλίες του TED στα Ελληνικά




Ένα πειραματικό εγχείρημα που ετοιμαζόταν εδώ και αρκετούς μήνες βγήκε από τη beta σήμερα το πρωί: το TED άρχισε να διαθέτει τις ομιλίες του και με υπότιτλους, και μάλιστα μερικές (6 για την ώρα) είναι και στα ελληνικά.

Ο vrypan έχει πει αρκετές φορές από το pod του πως αντί να κυνηγούνε οι διάφορες εταιρίες τα άτομα που ερασιτεχνικά ετοιμάζουν υποτίτλους για ταινίες στο ίντερνετ, θα έπρεπε να τους χρησιμοποιήσουν για καλύτερο σκοπό. Έτσι ακριβώς έκανε το TED, ανοίγοντας τις μεταφράσεις ελεύθερες.

Οι υπότιτλοι δεν έχουν ετοιμαστεί από κάποιον επίσημο μεταφραστή, αλλά αντίθετα συλλογικά από μερικές εκατοντάδες εθελοντές. Διαλέγεις κάποιες ομιλίες, μεταφράζεις από το έτοιμο Αγγλικό κείμενο, και όταν τελειώσεις κάποιος άλλος εθελοντής θα κάνει review και διορθώσεις στην μετάφραση. Στη συνέχεια η μετάφραση προστίθεται online.

Με τη κοπέλα μου τη Ντόρα συζητούσαμε από καιρό ότι ενώ θέλαμε οι γονείς μας να παρακολουθήσουν τις ομιλίες, δεν μπορούσαν λόγω της γλώσσας. Οπότε, μόλις ανακαλύψαμε ότι μπορεί οποιοσδήποτε να γίνει μεταφραστής, Η Ντόρα γράφτηκε και ξεκίνησε την (πιο δύσκολη από ότι φαντάζει) δουλειά. Στο δρόμο είδαμε πως υπήρχε ήδη άλλη μία κοπέλα που είχε την ίδια ιδέα, η Δήμητρα.



Πρότεινα να ετοιμάσει δύο από τις αγαπημένες μου ομιλίες, το Powerful Stroke of Insight και το Why are we Happy. Της πήρε περίπου δύο απογεύματα (σχετικά χαλαρά) για την κάθε ομιλία, αν και με λίγη προσπάθεια γίνεται και σε ένα. Ο κόπος δεν πήγε χαμένος αφού όχι μόνο μπήκαν οι ελληνικοί υπότιτλοι online, αλλά σαν early adopter έχει τώρα πάσο για να παρακολουθήσει δωρεάν το επόμενο TED online :-)

Φυσικά, θέλουμε να δούμε και άλλες ομιλίες του TED να μεταφράζονται στα ελληνικά. Αφιερώστε ένα απόγευμα, γραφτείτε στο TED και μεταφράστε μία ομιλία. Επειδή είναι ανοιχτό project, αν γραφτούν 300 άτομα σε μια μέρα θα έχουν μεταφραστεί όλες οι ομιλίες στα ελληνικά! Ή έστω, 100 άτομα από 3 ομιλίες ο καθένας, σε μια εβδομάδα θα έχουν ετοιμαστεί όλες.

Συγκριτικά με το impact του αποτελέσματος (δε θα ήταν άψογα αν ο Χαρδαβέλλας σχολιάζε μία τέτοια ομιλία αντί για μπαρούφες?), ο κόπος είναι μηδαμινός.

Categories