Pages

Sunday, January 11, 2009

Οι 10 καλύτερες ομιλίες στο TED

Το TED (Technology, Entertainment, Design) είναι ένα διεθνές συνέδριο που γίνεται κυρίως στην Καλιφόρνια κάθε χρόνο και στο οποίο καλούνται διάφορα άτομα από όλον το κόσμο να μιλήσουν για 18 λεπτά ο καθένας στο αντικείμενό του. Οι ομιλητές μπορεί να είναι από πρόεδροι κρατών και εταιριών μέχρι επιστήμονες και Αφρικανοί που λένε τις ιστορίες της χώρας τους.

Έχει αποκτήσει μεγάλη δημοσιότητα τα τελευταία 1-2 χρόνια καθώς άρχισαν να δίνουν δωρεάν τις φοβερές ομιλίες τους στο ίντερνετ, είτε στο youtube, είτε σαν video podcast στο iTunes, είτε στο site τους.

Παρότι δεν έχω δει όλες τις ομιλίες μέχρι τώρα (είναι εκατοντάδες), έχω δει τις περισσότερες, οπότε και ήθελα να μοιραστώ τις - κατά την ατελή γνώμη μου - 10 καλύτερες ομιλίες που είναι must-see και σου αλλάζουν αρκετές φορές τον τρόπο που βλέπεις τον κόσμο.

Έχουμε και λέμε λοιπόν (τα βίντεο της κάθε ομιλίας παρατίθενται μαζί):


#10: Al Gore: New thinking on the climate crisis
Στην κλασική πια ομιλία του για την κλιματική αλλαγή του πλανήτη που μετέπειτα έγινε και ντοκιμαντέρ, ο Al Gore εξηγεί με σαφήνεια σε λίγα λεπτά το πρόβλημα για την υπερθέρμανση του πλανήτη που είναι πιο σοβαρό από όσο νομίζαμε.



#09: Steven Levitt: Are children's carseats necessary?
O Steven Levitt παρουσιάζει στοιχεία που δείχνουν πως τα παιδικά καθίσματα ασφαλείας περισσότερο κακό παρά καλό κάνουν στα παιδιά. Είναι φοβερή ομιλία όχι τόσο για το θέμα της, αλλά για τον υποδειγματικό τρόπο που η επιστημονική έρευνα πρέπει να μας οδηγεί στις σωστές αποφάσεις, και όχι οι βιαστικές γνώμες.



#08: Mark Bittman: What's wrong with that we eat
Ο Mark Bittman αναλύει την μανία της σημερινής κοινωνίας για κατανάλωση κρέατος και, παρότι και ο ίδιος παραδέχεται πως πάντοτε θα τρώει κρέας, εξηγεί πως μια μέση λύση είναι καλύτερη για όλους και για το περιβάλλον.



#07: Dan Gilbert: Why are we happy? Why aren't we happy?
O Dan Gilbert παρουσιάζει διάφορα πειράματα που έχει κάνει για την αναζήτηση της ευτυχίας από τους ανθρώπους, και εξηγεί πως η πραγματική ευτυχία κατασκευάζεται και δεν είναι μια απόλυτη κατάσταση που προσπαθούμε να φτάσουμε. Η θέαση είναι απαραίτητη από όσους δεν έχουν βρει ακόμα το νόημα της ζωής.



#06: Phil Zimbardo: How do ordinary people do evil... or good
Με αφορμή τον εξευτελισμό των κρατουμένων το 2004 από Αμερικανούς στρατιώτες κατά τη διάρκεια του πολέμου στο Ιράκ στη φυλακή Abu Ghraib, o Phil Zimbardo περιγράφει τα πειράματά του για να διαλευκάνει την ανθρώπινη ψυχή και εξηγεί πώς ακόμα και απλοί άνθρωποι μπορούν να μετατραπούν σε "τέρατα" αν βρεθούν στις κατάλληλες συνθήκες.



#05: David Gallo: Underwater astonishments
Ο David Gallo παρουσιάζει βιντεάκια από τα βάθη των θαλασσών και αποκαλύπτει ότι η φύση λειτουργεί πολλές φορές πολύ πιο εντυπωσιακά από όσο θα μπορούσαμε ποτέ να φανταστούμε. Είναι τόσο απίστευτα που θέλει αργή κίνηση για να εμπεδώσει κανείς τι ακριβώς γίνεται.



#04: Jeff Hawkins: Brain science is about to fundamentally change computing
Ο Jeff Hawkins, ιδρυτής του Palm, δίνει όχι την πιο ground-breaking ομιλία του TED, αλλά σίγουρα μία από τις πιο απολαυστικές όταν περιγράφει το ταξίδι του προς την αναζήτηση του πώς λειτουργεί ο εγκέφαλος.



#03: Jill Bolte Taylor: My stroke of insight
H Jill Taylor είναι μια επιστήμονας του εγκεφάλου που είχε τη μοναδική ευκαιρία να βιώσει ένα εγκεφαλικό επεισόδιο όπως το πάθαινε η ίδια. Αναλύει λεπτό προς λεπτό τα διάφορα στάδια τα οποία πέρασε από τη στιγμή που έπαθε το επεισόδιο και μέχρι να έρθει βοήθεια, δίνοντας εκπληκτικές περιγραφές που σε αφήνουν άφωνο.



#02: Hans Rosling: Debunking third world myths with the best stats you've ever seen
O Hans Rosling παρουσιάζει το εκπληκτικό Gapminder και καταρρίπτει πολλούς από τους μύθους για την παγκόσμια κοινωνία (όπως για παράδειγμα ότι το χάσμα μεταξύ πλουσίων και φτωχών μεγαλώνει). Μια από τις πιο κλασικές ομιλίες TED.



#01: Siegfried Woldhek: The true face of Leonardo da Vinci?
Αυτό είναι για μένα το πρότυπο ομιλίας, η καλύτερη παρουσίαση που έχω δει ποτέ. Σε λιγότερο από 4 λεπτά, ο Siegfried Woldhek, χωρίς να γνωρίζουμε απολύτως τίποτα για το έργο του, ορίζει με σαφήνεια το πρόβλημα που προσπαθεί να λύσει, εξηγεί τις μεθόδους που ακολούθησε για τη λύση, αποδεικνύει γιατί είναι σωστές, και μας παρουσιάζει το τελικό αποτέλεσμα. Ουσιώδης, χωρίς κομπιάσματα και δισταγμούς, δίνει μια ξεκάθαρη εικόνα για τη δουλειά του. Σε μόνο 4 λεπτά! Την ομιλία του αυτή σκέφτομαι κάθε φορά που παρακολουθώ μια 45λεπτη ομιλία και ο παρουσιαστής στο τέλος ανακοινώνει "συγνώμη αλλά δεν είχα αρκετό χρόνο να πω όλα όσα ήθελα...".

Categories