Pages

Monday, July 23, 2007

Μικρά Μικρά από Ελλάδα

Για λίγες μέρες Ελλάδα. Νομίζω ότι η ιδανική λύση είναι να δουλεύεις στο εξωτερικό σε ένα ανθρώπινο και λογικό περιβάλλον που δεν σε ωθεί να σιχτιρίζεις και να έρχεσαι Ελλάδα για τις διακοπούλες σου τα καλοκαίρια (μαζί με την υπόλοιπη Ευρώπη). Όμως δεν είναι και πολύ εύκολο να επιτευχθεί αυτό - πολλοί λίγοι έχουν δουλειά που να τους επιτρέπει να λείπουν σεβαστά χρονικά διαστήματα. Τέσπα.



ΕΜΠ

Πίσω στα ιερά εδάφη του ΕΜΠ για μία ημέρα. Ελάχιστες γνωστές φάτσες πια. Έχοντας συνηθίσει στα κυριλέ campus των αμερικάνικων πανεπιστημίων, η θέα των Γενικών Εδρών με τις χιλιάδες αφίσες, τα συνθήματα και τις άθλιες τουαλέτες μου προκάλεσε θλίψη. Είναι σχεδόν 10 χρόνια από τότε που πρωτοπάτησα στο ΕΜΠ και δεν έχει αλλάξει τίποτε προς το καλύτερο. Κρίμα. Όσο είσαι εκεί μόνιμα εξοικειώνεσαι στο θέαμα και μετά από λίγο χρόνο δεν σε πειράζει - εστιάζεις στους φίλους και τα συμβάντα. Αλλά τώρα είχα 2 χρόνια να έρθω και με πείραξε η απότομη αλλαγή - η διαφορά είναι χαώδης. Όποτε με ρωτάνε πως συγκρίνονται τα ελληνικά με τα ξένα πανεπιστήμια τους απαντάω: "Για τζάμπα μια χαρά είναι". Στην Αμερική για να σπουδάσεις σε ένα καλό ιδιωτικό 4 χρόνια θες $200,000. Εδώ με $1,000 το μήνα είσαι μέσα στη χλίδα (για Αθήνα - φθηνότερα αλλού). Ότι πληρώνεις παίρνεις. Τελικά τα πανεπιστήμια στην Ελλάδα είναι μικρογραφία της χώρας: Έξυπνος κόσμος, άθλιο περιβάλλον.


Ηλιοβασίλεμα στο Καραβόμυλο Φθιώτιδας.

IMG_5081



Blue-Ray VS HD-DVD

Πέρασε ένας χρόνος σχεδόν από την τελευταία ανάλυση για τον πόλεμο για το επόμενο φορμά υψηλής ευκρίνειας (HD). Που είμαστε τώρα?

Αυτή τη στιγμή έχει μετατραπεί σε μάχη software vs hardware. Το Blue-Ray έχει άπειρους δίσκους και ταινίες, αλλά τα player του είναι ακόμα πανάκριβα. Το HD-DVD δεν βγάζει πολλούς τίτλους (διότι κινηματογραφικά το υποστηρίζει η Universal μόνο), αλλά το player της είναι πάμφθηνο ($250 και πέφτει) με αποτέλεσμα να πουλάει σαν τρελλό. Δεν έχω ιδέα ποιος θα νικήσει. Αν σύντομα τα Blue-Ray πέσουν κάτω από το ψυχολογικό όριο των $300, θα νικήσει αυτό. Δεν έχουμε ιδέα όμως πότε θα γίνει αυτό.

Πίστευα τότε πως ένας σημαντικός παράγοντας θα ήταν τα PC, διότι ο κόσμος θέλει να καίει μεγάλα backups αφού να DVD δεν φτάνουν πια από χωρητικότητα. Όμως, τα φορμά αργήσανε υπερβολικά και τώρα έχουμε τεράστιους σκληρούς δίσκους, μέχρι και 1ΤΒ. Τί να πιάσουν μπροστά στο 1TB τα 50GB τωn HD δίσκων? Επίσης, αμφιβάλλω ότι ο κόσμος θα τα αγοράσει για να βλέπει HD ταινίες στο PC του - η επιπλέον ποιότητα δεν είναι εμφανής στις μικρές οθόνες, έτσι αρκεί απλώς να είναι σε ψηφιακή μορφή οι ταινίες, και το DVD αρκεί. Finally, δεν νομίζω ότι θα υπάρξουν software που θα χρειάζονται HD δίσκους για να αποθηκευτούν - εδώ ελάχιστα είναι σε DVD, και τα περισσότερα σε CD. Επομένως, γιατί να αγοράσει κάποιος HD player για το PC του? Θα το πάρει για το σαλόνι μόνο.



Από το σπίτι μας έξω από τη Λαμία.

IMG_5161



Αθήνα

Τα ίδια πράγματα που λέει ο κόσμος εδώ για την Αθήνα λένε αντίστοιχα στο LA. Όλοι μισούν την πόλη, αλλά αναγκάζονται όλοι να μείνουν λόγω δουλειάς. Και μετά απλώς συνηθίζεις τη ζωή και δεν σε ενοχλεί πια. Μέχρι να δεις κάτι παραέξω.

Είδα με ευχαρίστηση ότι έρχονται 2 μεγάλα Broadway σόου στην Αθήνα τους επόμενους μήνες. Το Νοέμβριο το πανέμορφο Beauty and the Beast, και την Άνοιξη το Mamma Mia. Και τα δύο είναι must αν θέλετε να πάρετε μία γεύση από Broadway και υπερπαραγωγές σε θέατρο. Λογικά θα είναι στα αγγλικά, και αν δεν έχουν δεν έχουν κόψει σκηνικά και τραγούδια, είναι πραγματικά φοβερές παραγωγές. Το Beauty and the Beast δεν είναι πολύ παιδικό (έχουν προσθέσει ώριμα ενήλικα αστεία), και έχει τα καλύτερα σκηνικά που έχω δει σε θέατρο (έχω ένα μίνι-review εδώ). Ειδικά το φινάλε είναι αξέχαστο και δεν χρειάζεται καν να μιλάς τη γλώσσα. Η παράσταση σταματά να παίζεται στη Νέα Υόρκη την άλλη εβδομάδα μετά από 15 χρόνια περίπου.

Το Mamma Mia είναι ένα κλασικο feel-good σόου, με ευχάριστα τραγούδια και νόστιμη ιστορία (σε ένα ελληνικό νησί). Είναι δύσκολο να μην αρέσει σε κάποιον, εδώ άντέχει με πάνω από 1,000 σόου στο Vegas που άλλα σόου κόβονται μετά από μερικούς μήνες.







Μαλιακός κόλπος. Μπροστά οι Ράχες, απέναντι τα Καμμένα Βούρλα, και στη μέση μια λωρίδα από την Εύβοια.
IMG_5226

Categories