Pages

Wednesday, February 28, 2007

Περιπέτειες ενός Vistoλόγου

(aka Adventures of a Vistological Mind)

Τον τελευταίο μήνα περίπου, από τότε που έβαλα τα Vista, τρέχω και δεν φτάνω με το πισί. Όχι τόσο εξαιτίας τους, αλλά μάλλον ήταν η αφορμή για να βγούνε τα βρώμικα στην φόρα.

Στο λάπτοπ τα βίστα τρέχανε τέλεια από την αρχή. Έιναι Core Duo me 1GB DDR και Nvidia GeForce 7300 και πετάνε. Αλλά εκεί που κολλήσαμε είναι στο desktop.

Ο Desktop ήταν ένας P4 2.8GHz, με 1GB DDR (4x256MB) και μητρική MSI με το 875P πάνω, το οποίο είναι το πιο advanced chipset για P4. Υποστηρίζει 4 sata σκληρούς, 6 IDE drives, gigabit LAN και πολλά άλλα καλούδια. Ψιλοσερνόταναι ήδη από τα XP αλλά δεν ήξερα τόσο γιατί. Τα χριστούγεννα στην ελλάδα που χρησιμοποιούσα έναν 2.4GHz κατάλαβα ότι κάτι πάει στραβά, διότι ο 2.4 ήταν πολύ πιο γρήγορος από τον 2.8 παρόλο που είχαν παρόμοιο setup.

Ε λέω, μάλλον ο επεξεργαστής θα είναι. Τον έχω 3.5 χρόνια, θα τον έκαψα και θα τα έπαιξε λίγο, θα έχει καεί κανένα τρανζιστοράκι μέσα και ζορίζεται. Κατεβάζω το Sisoft Sandra και τον κάνει benchmark ισοδύναμο με 1GHz! Όπα λέω, κάτι δεν πάει καλά.

Βρίσκω από το γραφείο έναν ξέμπαρκο 2.2GHz με 533MHz FSB (αντί 800MHZ του δικού μου) και τον βάζω στην θέση του. Τρέχω την sandra και μπούμ! (α-λά Steve Jobs) τον βγάζει σαν 2.2GHz ακριβώς. Ε, προφανώς είχα δίκιο και είναι η CPU. Το ίδιο βράδυ παραγγέλνω από το newegg ένα 3GHz Prescott με 1MB L2 cache (ο δικός μου ήταν northwood 512KB) , για να αναβαθμιστούμε και λίγο ντε!

Μετά από 3 ημέρες που έφτασε ο prescott τον βάζω με την μία και το σύστημα πετάει! H Sandra τον βγάζει όντως 3GHz και μόλις βάλω και το HyperThreading on ακόμα καλύτερα. Έλα όμως που δε με ήθελε...

Κάπου εκεί έβαλα και τα βίστα, μετά από 1-2 μέρες. Ενώ στην αρχή τρέχανε καλά, μετά από λίγο βλέπω το CPU usage να ωρίεται στα ύψη. Αλλά και χωρίς να τρέχω τίποτα, έβλεπα να σέρνεται όπως και με τα XP. Τρέχω τη sandra πάλι, και τι να δω: benchmarked στo 1GHz o prescott...

Εκεί αρχίζω να υποψιάζομαι τα πάντα. Από ότι φαίνεται δεν είναι η cpu, ούτε τα βίστα, άρα τι?

Οι υποψίες μου τώρα πέφτουνε στην μνήμη. Από το 1GB, τα 512 είναι PC3200 στα 400MHz και τα άλλα 512 PC2100 στα 266MHz. Παρότι λειτουργούν ως dual channel, σκέφτηκα μήπως εξαιτίας του διαφορετικού τους τύπου να κάνουν το σύστημα πιο αργό.

Μπαίνω στο newegg και παραγγέλνω 2x256MB PC3200 ίδια με την προηγούμενη, Kingston HyperX. Την ίδια ώρα βάζω τον 2.8GHz στο ebay με αρχικό bid $19. Με το οπου έρχεται η μνήμη την αντικαθιστώ και κάνω νέο benchmarking. Δίνει 3GHz! Τέλεια λέω, προφανώς η μνήμη ήταν πρόβλημα. Που να ήξερα τι με περίμενε...

Μετά από 1-2 μέρες, τα ίδια προβλήματα. lags, ο firefox να ζορίζεται, και το usage να χτυπάει κόκκινο με το παραμικρό. Τι άλλο μπορεί να είναι σκέφτομαι? Κάρτα γραφικών? Χλωμό, διότι τα benchmarks είναι ανεξάρτητα από γραφικά. Άρα πρέπει να είναι η μητρική!

Μπαίνω στο ebay, και βλέπω πως η MSI 875P είναι ακόμα πανάκριβη, και δεν υπάρχει σχεδόν καθόλου! Αναγκαστικά αρχίζω να κοιτάω τα χαμηλότερα μοντέλα, όπως το 865 το οποίο λέγανε ότι φτάνει το 90% της επίδοσης του 875. Οι άλλες διαφορές είναι κάπως ενοχλητικές αλλά όχι περιοριστικές: 2 IDE channels αντί για 3, 2 sata συσκευές αντί για 4, και 100Mbit ethernet αντί για 1000 (το οποίο δεν έχει νόημα μια και έχουμε megabit router). O βασικός περιορισμός είναι ότι οι βλάκες έχουν 3 slots για μνήμη αντί για 4! Επομένως τα 4x256MB που έχω δεν παίζουνε.

Κάνω bid στην μητρική και στα τελευταία δευτερόλεπτα κάνω ένα μαγαλύτερο bid, οπότε και κερδίζω την μητρική για $53. Την ίδια στιγμή παραγγέλνω HyperX σε ένα 512ΜΒ stick από την newegg. Με το που έρχεται στέλνω πίσω τα 2x256MB που είχα πάρει πριν μία εβδομάδα για να πάρω full refund (από τα καλά της αμερικής... όλα online).

Έρχεται η μητρική την περασμένη παρασκευή και κάνω την μεταμόσχευση. Ξηλώνω την "παλιά" και βάζω την 865. Συνδέω τα πάντα όπως ήταν, και κάνω boot από τα windows κατευθείαν. Περίμενα με αγωνία να δω τι θα πρωτο-κρασάρει μια και δεν έχω ξανα-αλλάξει ποτέ ολόκληρη μητρική χωρίς reinstall.

Τα βίστα ξεκίνησαν πρακτικά σε safe mode. Ότι ακουμπούσε την μητρική έπρεπε να ξαπαπεραστούν οι drivers: σκληροί, usb, κάρτα γραφικών, soundblaster, όλα. Μετά από το απαραίτητο reboot όμως όλα είχαν επανέλθει στο κανονικό! φιού...

Τώρα έχουν περάσει ήδη 3 μέρες και τα benchmarks δίνουν ακόμα 3GHz, αλλά (το πιο βασικό), το usage δε βαράει κόκκινο με το παραμικρό. Θα δούμε για πόσο θα κρατήσει. Αν συνεχιστεί έτσι καλά, θα πουλήσω και την 875 στο ebay κάνοντας πλήρες αντικατάσταση του συστήματος.

Categories