Pages

Thursday, April 28, 2011

Περί iPad

Εδώ και 2 εβδομάδες χρησιμοποιώ συνεχώς το νέο iPad. Δεν είχα πάρει το πρώτο iPad πέρυσι λόγω της έλλειψης καμερών και της έλλειψης apps - που τότε ήταν ελάχιστα σε σχέση με αυτά που είναι διαθέσιμα τώρα. Αλλά φέτος έχει έρθει το πλήρωμα του χρόνου και η συσκευή βρίσκεται σε πολύ καλύτερη φάση της εξέλιξής της.

Αρχικά όταν ανακοινώθηκε δυσαρεστήθηκα γιατί περίμενα μια καλύτερη οθόνη, ανάλογη αυτής του iPhone στα 300+dpi. To iPad έχει μόλις 130dpi ανάλυση, που σημαίνει ότι πρέπει να το κρατάς τουλάχιστον 2 φορές πιο μακριά σε σχέση με ένα iPhone 4 για να δεις το ίδιο καθαρά. Στην πράξη αυτό δε γίνεται, το κρατάς περίπου στην ίδια απόσταση (30-40cm) απλώς τα γράμματα φαίνονται πιο "θολά".

Με μερικούς γρήγορους υπολογισμούς όμως διαπίστωσα πως μόνο με ένα θαύμα η ανάλυση του iPad θα αυξηθεί παραπάνω όχι μόνο τώρα, αλλά ούτε και στο iPad 3 & iPad 4 [1].

Έχοντας καλομάθει στην πεντακάθαρη οθόνη του iPhone 4, η οθόνη του iPad αρχικά μου φάνηκε τραγική. Μου πήρε πάνω από μια εβδομάδα συνεχούς διαβάσματος για να συνηθίσω να μην αποσπάται η προσοχή μου λόγω της μικρής ανάλυσης. Τώρα είναι αρκετά καλά τα πράγματα. Το ενδιαφέρον είναι πως το laptop μου έχει ανάλογη ανάλυση 1280x800, και μάλιστα σε 15" οθόνη (άρα ακόμα μικρότερης ανάλυσης dpi), και όμως ξεχωρίζω τα γράμματα εκεί πιο άνετα σε σχέση με το iPad. Άρα δεν είναι μόνο η ανάλυση που καθορίζει την καθαρότητα των γραμμάτων, αλλά και η ίδια η κατασκευή της οθόνης, όπου  panels οθονών  είναι σχεδιασμένα λίγο καλύτερα για διάβασμα.

Βέβαια εκεί που λάμπει το iPad είναι στις φωτογραφίες και βίντεο. Ότι δεν έχει κείμενο δείχνει απλώς καταπληκτικό, με λαμπερά χρώματα και από διάφορες οπτικές γωνίες. Εκεί δεν προσέχεις καθόλου την ανάλυση και τα pixels - απλώς απορροφάσαι. Τα παιχνίδια και διάφορα apps που δεν έχουν πολύ κείμενο είναι απλώς φοβερά.

Παρόλα όμως τα αρνητικά του, η εμπειρία χρήσης του iPad αγγίζει την τελειότητα. Γρήγορο, με το φοβερά εύχρηστο user interface του iOS, με ελκυστικά animations, η χρήση και το λογισμικό είναι "μαγικά". Όταν το χρησιμοποιώ νοιώθω ότι έχω στα χέρια μου ένα παιχνίδι (άσχετα αν παίζω ή όχι) παρά έναν υπολογιστή.

To iPad έχει αντικαταστήσει το 70% της χρήσης που έκανα στο PC - οτιδήποτε έχει να κάνει με κατανάλωση περιεχομένου (Blogs, twitter, μουσική, διάβασμα, κτλ). Και μόνο να μπορείς να κάνεις όλα αυτά άνετα στον καναπέ ή το κρεβάτι και όχι καθισμένος σε μια οθόνη είναι πολύ μεγάλη υπόθεση. Επίσης και το iPhone έχει περιέλθει σε μερική αχρηστία, μια και όταν είμαι σπίτι, θα προτιμήσω να τρέξω τις εφαρμογές από το πιο άνετο iPad παρά από τη μικροσκοπική οθόνη του iPhone. (Εδώ είναι και το μεγαλείο της Apple - αν έχεις iPhone, όλες σχεδόν οι εφαρμογές μεταφέρονται στο iPad αυτούσιες, δεν ξεκινάς από την αρχή).

Εδώ θα πρέπει να συμφωνήσω με το τελευταίο άρθρο του Wired για iOS vs. Android. Τo iPad είναι ακριβώς ο υπολογιστής που ήθελε να φτιάξει ο Steve Jobs όταν ξεκίνησε την Apple - έναν υπολογιστή απλό, εύχρηστο, όμορφο, με ωραία σχεδίαση, σαν παιχνίδι, για τον πολύ κόσμο. Προσπάθησε να το κάνει αυτό με τους πρώτους Macintosh τη δεκαετία του 1980 - και απέτυχε.

Ακόμα και τώρα, παρόλη την ευχρηστία των Mac, το συνολικό μερίδιο της αγοράς τους είναι "κολλημένο" στο 10-15%. Εγώ λατρεύω το iOS, αλλά δεν μπορώ να αγγίξω το MacOS - με εκνευρίζει. Προτιμώ το "πολύπλοκο", εύκολα τροποποιήσιμο περιβάλλον των Windows.

Πιστεύω πως ο λόγος για αυτό είναι πως, από τη φύση του, ένας κανονικός υπολογιστής είναι multi-purpose device. Τον χρησιμοποιούμε για να κάνουμε 100 διαφορετικές εργασίες, και υπάρχει ανάγκη να είναι εύκολα παραμετροποιήσιμοι ώστε να προσαρμόζονται σε αυτά που θέλουμε να κάνουμε στη ζωή μας.

Η ιδιοφυΐα του  Steve Jobs είναι πως το κατάλαβε αυτό αρκετά νωρίς, και αποφάσισε να εστιάσει το μεράκι του και τις αρχές του (για ευκολία χρήσης, ωραία εμφάνιση κτλ) στις προσωπικές ηλεκτρονικές συσκευές αντίθετα. Εδώ, οι κανόνες του παιχνιδιού είναι εντελώς διαφορετικοί. Μια προσωπική ηλεκτρονική συσκευή δεν επιτελεί πολλούς ρόλους - έχει σκοπό να κάνει λίγα εξειδικευμένα πράγματα καλά. Το iPod είναι για να παίζει κυρίως μουσική και βίντεο, το iPhone για τηλέφωνα και διάφορες "απλές" mobile χρήσεις στο δρόμο, και το iPad για κατανάλωση περιεχομένου.  Δεν έχουμε την απαίτηση να γράψουμε κώδικα στο iPhone, ούτε να ετοιμάσουμε μια αναλυτική παρουσίαση στο iPad.

Επιπλέον, στις προσωπικές αυτές ηλεκτρονικές συσκευές, η εμφάνιση και η ευχρηστία μετράει πολύ περισσότερο από ότι σε έναν υπολογιστή στο σπίτι. Τις θεωρούμε πολύ περισσότερο προεκτάσεις του εαυτού μας. Και αυτό ακριβώς είναι το σημείο που αριστεύει ο Steve Jobs. Οι ιδέες του δεν είναι εύκολα εφαρμόσιμες σε έναν υπολογιστή - γίνεται ίσως αλλά μοιάζει κάπως "αφύσικο". Αλλά βρήκε το σπίτι του στις προσωπικές, ηλεκτρονικές συσκευές. Εκεί όπου οι παράμετροι αυτές μετράνε πολύ περισσότερο. Δεν είναι τυχαίο πως η Apple δεν έκανε όνομα με τα Mac - το έκανε με το iPod, το iPhone, και τώρα το iPad.

Πιστεύω πως το iPad είναι ο τέλειος υπολογιστής για τον Steve Jobs, αυτός που ήθελε να φτιάξει από το 1977 όταν ξεκίνησε την Apple: έναν υπολογιστή εύχρηστο, όμορφο, να μπορούν να τον χρησιμοποιήσουν όλοι, σαν παιχνίδι. Τότε, δεν υπήρχε η ανάλογη τεχνολογία και "αναγκάστηκε" να εφαρμόσει τις αρχές του στα desktops - και απέτυχε, μια και τα desktops δεν ήταν και ούτε τώρα είναι φτιαγμένα για αυτό τον σκοπό.

Από το 2000 και μετά όμως, η τεχνολογία ήταν αρκετά ώριμη ώστε να μπορέσει να εφαρμόσει το όραμά του εκεί που πραγματικά του ταιριάζει - στις φορητές, ηλεκτρονικές συσκευές. Όπως έχει δηλώσει ο ίδιος ο Jobs, πρώτα προσπάθησαν να φτιάξουν το iPad, γύρω στο 2004-2005, αλλά δεν ήταν ακόμα τότε έτοιμοι. Τους βγήκε όμως το iPhone, και το iPad ήρθε αργότερα αφού βρέθηκε η μαγική "συνταγή" επιτυχίας (ωραίο UI, App Store κτλ).

Αλλά, αν ρωτούσαμε τον Steve για την αγαπημένη του συσκευή, τη συσκευή που καλύτερα τον εκφράζει σαν προσωπικότητα, θα διάλεγε με κλειστά μάτια το iPad.

--------------------------------------



[1] Καταρχάς η τωρινή του ανάλυση είναι 1024x768 pixels. Η μόνη λογική εξέλιξη είναι η ανάλυση να διπλασιαστεί στα 2048x1536, όχι μόνο για είναι σχεδόν "retina", αλλά γιατί είναι η μόνη ανάλυση που θα διευκολύνει την απεικόνιση όλων των υπαρχόντων εφαρμογών - απλώς θα πρέπει να διπλασιαστούν τα pixels, όπως έγινε με το iPhone πέρυσι.

Όμως μια τέτοια ανάλυση μοιάζει σχεδόν αδύνατη σε μια συσκευή με τις προδιαγραφές του iPad. Η οθόνη στο PC μου είναι 27" και έχει παρόμοια ανάλυση (2560x1440), αλλά καταναλώνει ισχύ 100W και απαιτεί από πίσω μια ανάλογη κάρτα γραφικών για να τρέξει. Μια τέτοια οθόνη "συμπυκνωμένη" στο 1/3 της διαγωνίου (9-10") θα ζεσταινόταν σαν φούρνος από πίσω, και θα απαιτούσε 2-4 φορές μεγαλύτερη μπαταρία (όσες και τα παραπάνω pixels) για να διατηρήσει τις 10 ώρες διάρκεια μπαταρίας του iPad. 

Τεχνολογικά, αυτό δεν γίνεται αυτή τη στιγμή, ούτε βλέπω να γίνεται στο άμεσο μέλλον - δεν είναι τυχαίο που όλες οι ταμπλέτες βγαίνουν με παρόμοια ανάλυση (1024x768 ή 1280x800). Και αμφιβάλλω αν η Apple θα βγάλει μια πολύ βαρύτερη και παχύτερη συσκευή για να μπορέσει να υποστηρίξει αυτή την ανάλυση, τώρα που μας έχει καλομάθει στην ελαφρύτητα και λεπτότητα του iPad (και χωρίς να αυξήσει την τιμή). Άρα, όντως θα είναι θαύμα αν διπλασιαστεί η ανάλυση στις επόμενες 2 εκδόσεις του iPad.

Categories