Pages

Saturday, March 07, 2009

Προς ένα αθόρυβο PC

Ήρθε η ώρα για ένα μικρό update στο PC. Το οποίο είναι κάτι σαν τα κύτταρα στον οργανισμό: παρότι τα κύτταρά μας έχουν λιγότερο από 5 χρόνια ηλικίας, το άθροισμά τους (εμείς) είμαστε πολύ μεγαλύτεροι. Έτσι και στον υπολογιστή μου, παρότι τα κομμάτια που έχει τώρα μέσα έχουν προστεθεί σε διάφορα χρονικά σημεία (α-λα Frankenstein) είναι ένα συνεχές σύνολο τα τελευταία 6 χρόνια για μένα.

Είχα γράψει παλιότερα εδώ για την έρευνα αγοράς για νέα components το 2007 όπου πήγα σε Core 2 Duo. Τα σχόλια για το τελικό αποτέλεσμα είχαν προστεθεί σε άλλο ποστ εδώ.

Και μια δεν είχα κανένα πρόβλημα με την ταχύτητα του συστήματος, είπα να ασχοληθώ με το θόρυβο για να γίνει όσο πιο αθόρυβος γίνεται. Το μόνο αθόρυβο κομμάτι που είχα πάρει μέχρι τώρα ήταν το τροφοδοτικό Phantom 500 της Antec, το οποίο παρότι λίγο μεγαλύτερο και βαρύτερο από τα κανονικά, δεν χρειάζεται καθόλου ανεμιστηράκι (εκτός αν η θερμοκρασία ξεπεράσει τους 55 βαθμούς).

Κατά τα άλλα διάφορα πράγματα βουίζανε. Η stock ψύκτρα του επεξεργαστή έπαιρνε φωτιά όταν το utilization έφτανε 100%, ο κυρίως σκληρός δίσκος WD Raptor έκανε σαν καβουρδιστήρι στα 10,000RPM, και το ανεμιστηράκι της κάρτας γραφικών είχε ξεφύγει (όλα τα components φθείρονται με το χρόνο άλλωστε).

Οι λύσεις, μετά από αρκετό ψάξιμο:

Accelero S1 rev.2 (για τη κάρτα γραφικών)
Μία από τις φθηνότερες λύσεις ($20) είναι και η καλύτερη. Είναι μια τεράστια ψύκτρα που μπαίνει πάνω στο τσιπάκι της κάρτας γραφικών, και, στις περισσότερες περιπτώσεις, δεν υπάρχει καμιά ανάγκη για ανεμιστηράκια. Λίγο ογκώδης, αλλά κάνει τρελή δουλειά.

SmartDive 2002c (για το σκληρό δίσκο)
Ακριβό, έως πολύ ακριβό (60 GBP) αλλά είναι η μοναδική καλή λύση για να σιγάσει ο σκληρός δίσκος χωρίς να ζεσταίνεται πολύ. Είναι ένα enclosure που έχει χαλκό και στη συνέχεια foam για να κρυώσει και να απορροφήσει τον ήχο. Τον ιδιαίτερα δυνατό Raptor 150GB μου τον έκανε πολύ χαμηλό σε θόρυβο, και ένα νορμάλ δίσκο θα τον έκανε αθόρυβο.

Χigmatek HDT-S1283 (για τον επεξεργαστή)
Εδώ έχουμε απίστευτη διαφορά. Η νέα ψύκτρα (38 GBP από το scan.co.uk) είναι πολύ μεγαλύτερη (πρέπει να έχει μεγαλύτερη επιφάνεια για μέγιστη αποφόρτιση της ζέστης), και παίρνει ανεμιστήρα 120mm αντί για τους κλασικούς 90mm. Όσο πιο μεγάλος ο ανεμιστήρας, τόσο πιο αργά χρειάζεται να περιστρέφεται για να παρέχει την ίδια ποσότητα αέρα, και άρα λιγότερο θόρυβο. Ο stock από την Intel γύριζε στις 3,000 στροφές ανά λεπτό με τη θερμοκρασία να φτάνει στους 77 βαθμούς με 100% CPU utilization. Με τη νέα ψύκτρα, η μέγιστη ταχύτητα περιστροφής είναι ,1200 στροφές με τη θερμοκρασία να φτάνει αντίστοιχα τους 62 βαθμούς στη χειρότερη! Έπαιξε ρόλο βέβαια και το ότι έμαθα να τοποθετώ το thermal grease (πώς μεταφράζεται στα ελληνικά?) σωστά.

Τέλος, τσίμπησα 2 αθόρυβους 120mm ανεμιστήρες από το eBay, Yate Loon. Όπως σωστά αναφέρουν στο site τους, οι stock ανεμιστήρες είναι συνήθως φτηνοί και μάπα, οπότε καλύτερα να βάζουμε χωριστούς δικούς μας αθόρυβους. Ο ένας μπήκε πάνω στην ψύκτρα της CPU, και ο δεύτερος σαν intake στο μπροστινό τμήμα του κουτιού.

Να πως δείχνει το σύστημα:


Παρότι είναι 5 ανεμιστηράκια, δεν είναι αυτά που κάνουν πια θόρυβο, αλλά οι άλλοι 2 σκληροί δίσκοι που έχω που δεν είναι σε enclosures.

Φυσικά το τέλειο θα έρθει σε μερικά χρόνια, όπου οι solid-state δίσκοι θα είναι φτηνοί, και μην έχοντας μηχανικά μέρη θα είναι εντελώς αθόρυβοι.

Συμπέρασμα: για ένα σχετικά high-end PC (>1000 EUR), νομίζω αξίζει να δώσει κανείς 100-150 EUR παραπάνω για να το κάνει αθόρυβο. Με εξαίρεση τα προαιρετικά hard drive enclosures, τα υπόλοιπα components που ανέφερα εδώ κοστίζουν ελάχιστα και κάνουν τη ζωή μας πολύ πιο ευχάριστη.

Categories