Pages

Tuesday, March 04, 2008

Από μηχανής θεός

Λέτε η Logitech να ακούει το podcast μου?

Πριν 2 εβδομάδες παραπονιόμουνα πως δεν υπάρχει πουθενά κάνενα ασύρματο μικρόφωνο υψηλής ποιότητας ήχου. Αντιμετωπίζω το πρόβλημα όταν ηχογραφώ το podcast πως τα ενσύρματα ακουστικά/μικρόφωνο που έχω "πιάνουνε" τον ήχο που κάνει το καλώδιο στο σημείο που ενώνεται στο σώμα των ακουστικών. Έτσι, η παραμικρή κίνηση του κεφαλιού μου όπως μιλάω δημιουργεί θόρυβο, που ορισμένες φορές είναι ανυπόφορος και ενοχλητικός. Η ποιότητα ήχου είναι εξαιρετική (USB γαρ) αλλά αυτά τα "σπασίματα" δεν είναι αποδεκτά.




Τι άλλες επιλογές υπάρχουνε? Έχω δοκιμάσει ασύρματα bluetooth μικρόφωνα (πολλά!). Αυτά είναι όντως εύχρηστα, μπορείς να περπατάς γύρω-γύρω στο δωμάτιο όταν μιλάς και να μην ακούγεται τίποτε εκτός από τη φωνή, αλλά επειδή είναι σχεδιασμένα για κινητά τηλέφωνα τα οποία έχουν κάκιστη ποιότητα ήχου (σε σχέση με ένα 192Kbps MP3), η ποιότητα της ομιλίας είναι πάρα πολύ μικρή επίσης. Το καλύτερο παράδειγμα ότι καθετί ψηφιακό δεν είναι απαραίτητα και καλύτερο!



Μετά υπάρχουνε οι webcams με τα built-in μικρόφωνα (ή άλλα επιτραπέζια μικρόφωνα) στα οποία μιλάς από απόσταση. Και πάλι δεν υπάρχει πρόβλημα από "σπασίματα", αλλά η ποιότητα είναι μέτρια (λίγο καλύτερη από bluetooth). Ο λόγος είναι ότι επειδή αυτού του τύπου οι συσκευές είναι ρυθμισμένες ώστε να καταγράφουνε ήχο από μακριά (και όχι μόνο για μικρές αποστάσεις ~5cm όπως τα headsets), ηχογραφούνται κάθε λογής ήχοι εκτός από την ομιλία (πόρτες, ομιλίες από έξω, καρέκλες να κινούνται κτλ). Έχω μια τέτοια στο desktop για webchat και Skype που η ποιότητα μετάδοσης είναι ΟΚ, αλλά όχι παραπάνω. (Φυσικά, το βίντεο από τη συγκεκριμένη κάμερα είναι εκπληκτικό, ειδικά με την HQ Video έκδοση του Skype)


Και όμως, έγινε το θαύμα και ακούστηκαν οι κλήσεις και τα παραπονά μου. Στην φετινή CeBit στη Γερμανία, η Logitech ανακοίνωσε πως θα βγάλει - επιτέλους - το Μάιο Wireless ψηφιακό headset: ακουστικά και μικρόφωνο, full ψηφιακά, και χωρίς ίχνος καλώδια! Το μόνο που βάζεις είναι ένας μικρός USB adapter (όπως στα wireless ποντίκια τους). Ιδού η ομορφιά:

Έχουν built-in volume controls, mute, background noise canceling κτλ κτλ. Δεν περιμένω την ώρα να βγούνε!

(Για την ώρα έχω δέσει με μονωτική ταινία το καλώδιο γύρω γύρω στο σώμα των ακουστικών για να μην κάνει απότομες κινήσεις...)

Categories