Pages

Thursday, May 24, 2007

The Lost Season 3 finale (spoilers)

Τι κοινό έχουν ένας έλληνας, ένας κύπριος, ένας κινέζος, ένας ιρανός, ένας τούρκος, ένας καναδός και ένας αμερικάνος? Μα να δούνε το φινάλε του Lost φυσικά!


Το Lost ξεπέρασε τον εαυτό του στο season finale φέτος. Το πολυαναμενόμενο cliffhanger "rattlesnake" δεν ήταν τίποτε από αυτά που είχαμε προβλέψει στο προηγούμενο ποστ, παρότι 2 απο αυτά συνέβησαν τελικά! Όπως είχαμε προβλέψει, ο Walt εμφανίστηκε για να σώσει τον Locke από το θάνατο (έστω και σαν όραμα), αλλά και έγινε επικοινωνία με τον έξω κόσμο. Ξεπαστρέψανε τους Others, πιάσανε και τον Ben, και εκεί που θα μπορούσε να είχε τελειώσει το σόου με τους ναυαγούς να σώζονται, η Penny δεν ξέρει τίποτε για το πλοίο.... αναμένεται με πολύ ενδιαφέρον η εξέλιξη του χρόνου.

Σε αντίθεση με το μετριότατο φινάλε του Heroes (έμεινε από βενζίνη 3-4 επεισόδια νωρίτερα στην βιασύνη τους να τα απαντήσουν όλα), το φινάλε του Lost φέτος ήταν ίσως και το καλύτερο επεισόδιο της σειράς ever. Είχε τα πάντα: ξύλο, θανάτους, 3 παράλληλες ιστορίες, προχώρησε τη μυθολογία συν πολλές απολαυστικότατες σκηνές, όπως ο Hurley να θερίζει με το VW, ο jack να πλακώνει τον Ben, η Juliet να κάνει make out με τον Jack, και πολλά άλλα τέτοια. Σε όλες αυτές τις σκηνές πανυγηρίζαμε σαν τρελλοί!

Και φυσικά στο τέλος το rattlesnake... όταν ο Jack έβγαλε στο flashback ένα Motorola RAZR για να τηλεφωνήσει υπέθεσα πως ήταν απλώς ένα production mistake, καθώς δεν ήταν δυνατό να υπήρχε αυτό το τηλέφωνο όταν γινόντουσαν αυτά (πριν το 2004). Και στο τέλος, όταν μια γυναικεία μορφή άρχισε να αναδύεται από τις σκιές, ποντάραμε συνεχώς στο ποια θα μπορούσε να ήταν... Naomi? Penny?? Η μητέρα του???

Όταν εμφανίστηκε το πρόσωπο της Kate στο flashback να μιλά στον Jack, μπλέχτηκα... στην αρχή νόμιζα ότι μυστικά γνωριζόντουσαν πριν την πτήση... αλλά μετά θυμήθηκα στο πρώτο επεισόδιο που γνωριστήκανε για πρώτη φορά... αυτό σε συνδιασμό με την τραγική κατάσταση του Jack, οδήγησε αμέσως στο συμπέρασμα πως υπήρχε μία μόνο λύση... βλέπαμε ένα flash-forward, από το μέλλον των πρωταγωνιστών που έχουν διασωθεί και είναι πίσω στο LA!

Πραγματικά είχα να πάθω τέτοια έκπληξη από το φινάλε στο 6th Sense! Έχοντας συνηθίσει επί ~70 επεισόδια να έχουμε flashbacks στο παρελθόν, η ιδέα του flash-forward είναι εκπληκτική και ιδιοφυής! Εκτός από το σοκ, αλλάζει εντελώς ο τρόπος που βλέπουμε τον Jack στο νησί: γίνεται αυτόματα ο τραγικός ήρωας, όπου θα κάνει τα πάντα για να φύγει από νησί και τώρα πια ξέρουμε ότι κάποια στιγμή θα φύγει σίγουρα, αλλά θα είναι δυστυχισμένος... το οποίο κάνει πια τις πράξεις του στο νησί ακόμα πιο ειρωνικές...!

Όπως το σόου ξεκίνησε πανέξυπνα με το να δείχνει τους ναυαγούς μετά την πτώση του αεροπλάνου (και όχι να κλιμακώνεται με μια πτώση όπως θα κάνανε τυπικά οι σεναριογράφοι), έτσι και τώρα σπάει το κατεστημένο: αντί να σας ψευτο-δουλεύουμε ότι και καλά ο κεντρικός ήρωάς μας μπορεί να πεθάνει ανά πάσα στιγμή (όπως συμβαίνει στο 99.9% των ταινιών), παρόλο που ξέρετε ότι ο ήρωας μάλλον θα ζήσει στο τέλος, τώρα σας το δείχνουμε στα σίγουρα... ο Jack δεν πεθαίνει, και ούτε η Kate... Και τώρα, μπορούμε να δούμε το σόου με άλλο μάτι με τους 2 αυτούς χαρακτήρες ασφαλείς. Αυτό για εμένα είναι η μεγαλύτερη έκπληξη από το rattlesnake, και σεναριακά είναι κάτι που σπάνια γίνεται (βλέπε scarface κτλ).

Ακολουθεί ένα μικρό βιντεάκι με διάφορα αποσπάσματα πριν, κατά τη διάρκεια, αλλά και μετά το τέλος του Lost... το ευχαριστηθήκαμε πιο πολύ από τον τελικό του Champion's League νωρίτερα!


Categories