Pages

Saturday, May 21, 2011

The ultimate home theater remote control

Μετά από χρόνια αναζήτησης, νομίζω έχω καταλήξει στον πιο εύχρηστο τρόπο για να ελέγχω τι βλέπω και ακούω στην μεγάλη TV. Περιλαμβάνει κάποιο μικρό investment (iPhone/iPad/iPod Touch, Apple TV, σχετικά δυνατό PC), αλλά πραγματικά αν έχετε επενδύσει σε εξοπλισμό home theater, αυτό είναι το ελάχιστο που μπορείτε να κάνατε για να το απολαύσετε πραγματικά.

Η καρδιά του συστήματος είναι το app Air Video. Η εφαρμογή από τη συσκευή διαβάζει έναν server που έχει εγκατασταθεί στο PC, έχοντας πρόσβαση σε όλα τα αρχεία βίντεο. σε όλους τους φακέλους (ή επιλεκτικά). Μέσω mapped networked drives μπορεί να διαβάσει και αρχεία από NAS ή server.

Το κλειδί της εφαρμογής είναι ότι όλα τα είδη βίντεο γίνονται transcode real time και αμέσως stream στη συσκευή (τα συμβατά αρχεία (MP4) γίνονται steam απευθείας). Τη δουλειά αναλαμβάνει ο server, και δεν σε νοιάζει καθόλου ο τύπος του βίντεο. Απλώς παίζει. Seeking, ήχος κτλ παίζουν άψογα. Ο server μπορεί να κάνει transcode και να streamάρει real time μέχρι και HD videos 1280x720, με 5Mbps bit rate.

Το δεύτερο στοιχείο είναι να σταλούν αυτά τα βίντεο απευθείας στη μεγάλη οθόνη. Η beta έκδοση του server του Air Video, υποστηρίζει ακριβώς αυτό: τα αρχεία γίνονται transcode και στέλνονται όχι μόνο στο iPhone/iPad αλλά και σε ένα Apple TV (2ης γενιάς) στη μεγάλη οθόνη μέσω Airplay.

Οπότε έχουμε το απόλυτο: μέσω ενός φοβερού touch interface, να επιλέγουμε κατά βούληση ότι μουσική και βίντεο θέλουμε και αυτό να εμφανίζεται, 100% ασύρματα, στη μεγάλη οθόνη.

Το σύστημα δεν είναι ακόμα τέλειο. Υπότιτλοι δεν παίζουν, ο ήχος είναι στερεοφωνικός μόνο, η ποιότητα δεν είναι καλύτερη από 720p, και χρειάζεται ένα σχετικά μοντέρνο PC για το transcoding των HD αρχείων. Σε αυτές τις περιπτώσεις ένας media player (όπως το WDTV Live) θα κάνει καλύτερη δουλειά, θυσιάζοντας όμως το όμορφο interface.

Ακόμα θυμάμαι όταν είχα πρωτοαγοράσει το 2005 το πρώτο μου streamer, το Netgear MP101. Με ένα άθλιο LCD display, με ένα ακόμα χειρότερο remote, έστελνε τα MP3 μου από τον υπολογιστή στη συσκευή αυτή, και μετά με αναλογικά(!) καλώδια στο στερεοφωνικό για να ακούω.

Έχει περάσει πολύ νερό στο αυλάκι από τότε :-)

Categories