Pages

Sunday, November 28, 2010

Η εικόνα μιας χώρας

Στο στρατό όπου υπηρετώ εδώ και 3 μήνες, είχα την ευκαιρία να γνωρίσω άτομα από όλες τις πλευρές της ελληνικής κοινωνίας. Ήταν μια ενδιαφέρουσα αλλαγή, καθώς έσπασε ο κύκλος γνωριμιών των τελευταίων ετών που ήταν σχεδόν αποκλειστικά διδακτορικοί, καθηγητές, ή τουλάχιστον πτυχιούχοι. Γνωρίζω σχεδόν καθημερινά άτομα που έχουν βγάλει μόνο δημοτικό, που δουλεύουν από τα 16 τους, που είναι 21 χρονών και έχουν δικά τους μαγαζιά και δουλειές. Που δεν είναι πλούσιοι ούτε μορφωμένοι, αλλά έχουν σχηματίσει τις προσωπικότητές τους μέσα από την πραγματική ζωή.

Και άρχισα να σκέφτομαι την ιστορία του Richard Feynman, όπου όταν επισκέφτηκε τη Βραζιλία (το Ρίο αν θυμάμαι καλά), μετά τις διαλέξεις του μπήκε σε ένα ταξί για να γυρίσει την πόλη. Όταν τον ρώτησε ο ταξιτζής που θέλει να τον πάει, δεν του είπε καμιά από τις κοσμοπολίτικες, τουριστικές περιοχές της πόλης. "Θέλω να δω τις φτωχογειτονιές", απάντησε. "Να δω πώς ζει ο απλός κόσμος".

Τώρα, 7 χρόνια αφού έχω διαβάσει το συγκεκριμένο κομμάτι, και έχοντας πια ζήσει καλά σε 3 χώρες, διαπιστώνω πόσο δίκιο είχε ο Feynman. Διότι αυτό που χαρακτηρίζει τη διαφορετικότητα μιας χώρας δεν είναι οι πλούσιοί της, αλλά οι φτωχοί της.

Οι πλούσιοι έχουν παρόμοια χαρακτηριστικά ανεξαρτήτως σε ποια χώρα βρίσκονται. Θα έχουν iPhone, θα οδηγούν Mercedes, θα μένουν σε ένα μεγάλο μοντέρνο σπίτι, θα πηγαίνουν διακοπές σε εξωτικές παραλίες. Θέλουν να έχουν έλεγχο, να επηρεάζουν, να τους αντιγράφουν.

Παρόμοια, όσο πιο μορφωμένος είναι κάποιος, τόσο πιο ανεξάρτητος γίνεται από το παρελθόν του. Οι καθηγητές για παράδειγμα, που θεωρούνται η "απόλυτη" μορφή μόρφωσης, δεν έχουν τεράστιες διαφορές μεταξύ των χωρών. Λίγο πολύ, όλοι θέλουν να προωθήσουν την επιστήμη, να δημιουργήσουν κάτι σημαντικό, να κερδίσουν μεγάλα grants, να βγάλουν φοιτητές, να καταλάβουν τον κόσμο.

Με άλλα λόγια, το χρήμα και η μόρφωση "εξισώνουν" την κουλτούρα και το παρελθόν των ανθρώπων (τουλάχιστον σε σύγκριση με κάποιον που δε διαθέτει αυτά). Τους "εκπαιδεύουν".

Πχ ένας πλούσιος Έλληνας και ένας πλούσιος Άγγλος δεν έχουν και τόση μεγάλη διαφορά στον τρόπο ζωής τους. Αλλά αν συγκρίνεις έναν φτωχό Έλληνα και έναν φτωχό Άγγλο, η διαφορά στην κουλτούρα είναι χαώδης.

Για αυτό το λόγο, αν θες να δεις πραγματικά το χαρακτήρα μιας χώρας, το τι σόι άτομα κουβαλάει, δε μπορείς να κρίνεις ούτε από τους πλούσιους, ούτε από τους διάσημους, ούτε από τους διακεκριμένους. Πρέπει να δεις τους φτωχούς, τον απλό λαό. Διότι αυτοί έχουν παραμείνει "αγνοί", καθαροί από τις επιρροές του χρήματος και της μόρφωσης, και έχουν διαμορφωθεί μόνο από την κοινωνία και τους γύρω τους.

Είναι αυτοί που κάνουν τη διαφορά.




Wednesday, November 17, 2010

10 ακόμα ωραίες ομιλίες στο TED

To TED μετράει αισίως 822 ομιλίες στο site του. Λογικό είναι κάποιος που μόλις έχει ξεκινήσει να παρακολουθεί, να είναι χαμένος στο πλήθος των επιλογών.

Είχα την τύχη να αρχίσω να βλέπω τις ομιλίες από πολύ νωρίς (11 Δεκεμβρίου 2007 για την ακρίβεια έφτασε σε ένα email η ομιλία του Jeff Hawkins). Για το μεγαλύτερο διάστημα του 2010 τις είχα αφήσει, αλλά τώρα με το στρατό όπου ξεκίνησα πάλι το commute, παρέα με το iPhone βλέπω αρκετές ομιλίες κάθε μέρα. Τώρα πια τις έχω δει όλες μέχρι τώρα.

Κάθε φορά που βλέπω μια ομιλία, την μαρκάρω στο iTunes με 1-5 αστεράκια. Έτσι, πριν 2 χρόνια, δημοσίευσα ένα post σε αυτό το blog με τις 10 αγαπημένες ομιλίες μου μέχρι τότε.

Από τότε έχει μπει πολύ νερό στο αυλάκι. Το TED έχει πια παγκόσμια φήμη, ειδικά μεταξύ ακαδημαϊκών. Έχει εξαπλωθεί σε διάφορα παρακλάδια διοργανώνοντας επιπλέον συνέδρια στην Αγγλία και τουλάχιστον άλλο ένα μέρος κάθε χρόνο (φέτος ήταν η Ινδία). Είναι πια το #1 non-profit subscribed channel του youtube. Ταυτόχρονα ξεπήδησαν τα TEDx, "συνέδρια" που δεν οργανώνονται κεντρικά από το TED αλλά από ανεξάρτητους διοργανωτές όπου προσπαθούν να ακολουθήσουν το ύφος του.

Οπότε ήρθε η ώρα να μοιραστώ ποιες θεωρώ τις 10 καλύτερες ομιλίες των τελευταίων 2 ετών (η προηγούμενη λίστα βέβαια παραμένει φοβερή). Αυτές τις επέλεξα από τη λίστα μου με τις 65 περίπου ομιλίες που έχω βαθμολογήσει με 4 ή 5 αστεράκια. Οι ομιλίες είναι με σειρά από την πιο παλιά στην πιο πρόσφατη.



Michael Shermer - Why people believe strange things
Δίνει απλές εξηγήσεις γιατί έχουμε την τάση να πιστεύουμε σε UFOs, ψευδοεπιστήμες, κτλ, παρά το ότι γνωρίζουμε ότι λογικά δεν πρέπει να ισχύουν.




Mike Rowe - Celebrating work - all kinds of work
Γλαφυρές ιστορίες από την αναζήτηση της ιδανικής δουλειάς, και με τι κριτήρια θα πρέπει να διαλέγουμε.




Sean Gourley - The mathematics of war
Εξαιρετικά πρωτότυπη ομιλία για μαθηματικά μοντέλα πολέμων.




Parag Khanna - Mapping the future of countries
Εξετάζει και επεξηγεί την γεωπολιτική διαφόρων μερών στον κόσμο -και για το πως παίρνονται οι διάφορες αποφάσεις σε επίπεδο χωρών.




Julian Treasure - the 4 ways sound affects us
Μια ανάλαφρη αλλά φοβερά πρωτότυπη ομιλία για το πώς μας επηρεάζουν οι ήχοι.




Dan Buettner - How to live to be 100+
Εξετάζει τις διάφορες περιοχές του κόσμου (μεταξύ των οποίων και η δική μας Ικαρία) όπου ζούνε υπεραιωνόβιοι, και αναζητά - φυσικά - τις αιτίες.




David Agus - A new strategy in the war on cancer
Ίσως η καλύτερη ιατρική ομιλία που έχω δει, σχετικά με την καταπολέμηση του καρκίνου.




Sebastian Wernicke - Lies, damned lies and statistics
Άλλη μία ανάλαφρη meta-ομιλία σχετικά με... στατιστικά σε ομιλίες του TED :-)




Michael Sandel - The lost art of democratic debate
Από τους αγαπημένους μου καθηγητές. Διδάσκει Δικαιοσύνη στο Harvard, και έχοντας παρακολουθήσει όλα του τα μαθήματα online, αυτή είναι η mini έκδοση. Την περασμένη εβδομάδα μόλις, έκανε live μάθημα που μεταδόθηκε ζωντανά online!




Matt Ridley - When ideas have sex
Η πιο πρόσφατη αγαπημένη μου ομιλία, δίνει μια εξήγηση για το πώς φτάσαμε στο σημερινό πολύπλοκο ανθρώπινο πολιτισμό.




Dan Barber - A surprising parable of foie gras
ΟΚ, και μια ακόμα ανάλαφρη ομιλία δώρο. Η αναζήτηση του - ίσως - πιο νόστιμου φαγητού στον κόσμο.

Categories