Pages

Wednesday, December 24, 2008

Greek vs US TV/blogs

Είχα 2 χρόνια σχεδόν να έρθω στην Ελλάδα, και παρατηρώ ότι η τηλεόραση δεν έχει αλλάξει ούτε στο ελάχιστο (εκτός από τις πανέξυπνες διαφημίσεις της Nova).

Ακόμα και στην εποχή τον blogs και alternative media, τους έλληνες τους εξουσιάζει η τηλεόραση (παρότι πολλά ποστ τα γράφω στον πρώτο πληθυντικό, εδώ βγάζω την ουρά μου απ' έξω καθώς απέχω πολύ από το μέσο όρο των 4 ωρών τηλεόρασης τη μέρα του μέσου Έλληνα (και αμερικανού, και ευρωπαίου...) σήμερα).

Αφορμή για αυτό το ποστ ήταν οι "φωνές" πολλών blogs για διάφορα γεγονότα σχετικά με τα επεισόδια των τελευταίων εβδομάδων που - όπως λένε - καλύφθηκαν ελάχιστα εώς καθόλου από την ελληνική TV. Πχ κάλυψη πορειών στο κέντρο, η ελαφριά καταδίκη του Κεφαλογιάννη. "Γιατί δεν είναι στα κανάλια"? "Δεν μας τα δείχνουν", "Σαπίλα των media" κτλ κτλ.

Τα blogs (ακόμα και τα ενημερωτικά) παραμένουν περιθωριακά. Προσπαθούν να κερδίσουν εντυπώσεις αντί να πληροφορήσουν σοβαρά. Στο μυαλό μου τώρα έχω το τρωκτικό και το πρέζαtv, τους οποίους διαβάζω μόνο μέσα από shared items που μου έχουν στείλει άλλοι. Κεφαλαία γράμματα, χρώματα, επικεφαλίδες για να τραβήξουν προσοχή λες και πουλάνε πραγμάτεια. Δε διαφωνώ με αυτά που παρουσιάζουν απαραίτητα, απλώς με τον τρόπο που τα δείχνουν ο οποίος δεν εμπνέει εμπιστοσύνη και σοβαρότητα. Είναι λίγο... παρακατιανός. (Αντιπαράδειγμα: Τα επίκαιρα του Νίκου Δήμου)

Από την άλλη παρακολουθώ την αμερικάνικη ΤV και μπλογκόσφαιρα (όπως το AC360 του CNN που υπάρχει και σε free video podcast στο iTunes) και όταν υπάρξει κάποιο μεγάλο θέμα, οι τηλεοπτικές ειδήσεις ξεκινάνε κάπως έτσι: "Βούηξε η μπλογκόσφαιρα σήμερα από...". Συχνά θα κάνουν quote από posts στα δελτία και σε εκπομπές, και θα αναφέρουν τις απόψεις των blog γιατί τα σέβονται (είναι και επώνυμα...).

Γενικά η αμερικανική κοινωνία έχει προχωρήσει τα τελευταία 2-4 χρόνια, με τα blogs να έχουν ενεργό χαρακτήρα στη διαμόρφωση της κοινής γνώμης. Φυσικά και η τηλεόραση είναι χρήσιμη, κυρίως για live στιγμές τύπου 9/11 ή εκλογών, αλλά πολλές αποκαλύψεις γίνονται πια online (η online αναγνωσιμότητα των NY Times ξεπέρασε την έντυπη πριν 2 χρόνια). Και αυτό γιατί ο μέσος αμερικανός έχει το ίντερνετ σαν τρόπο ζωής, και γιατί τα blogs προσπαθούν να είναι αξιόπιστα και σοβαρά, και όχι περιθωριακά.

Στην Ελλάδα δε νομίζω να αλλάξει κάτι σύντομα. Έχει να κάνει με την νοοτροπία του Έλληνα, που έχει ΠΟΛΥ χρόνο στη διάθεσή του και θα συνεχίζει να βλέπει τηλεόραση για 3-5 ώρες την ημέρα, και άρα θα είναι για αυτόν το πρώτο μέσο ενημέρωσης, και άρα θα θέλει να βγουν οι ειδήσεις στα "κανάλια", και άρα τα blogs θα παραμείνουν στο περιθώριο.

Γενικά έχουμε στην Ελλάδα τα μέσα που μας αξίζουν. Εκτός και αν βγούνε 5-10 γερά δημοσιογραφικά επώνυμα blogs από επαγγελματίες, που θα ενημερώνουν σωστά και με ευθύνη, ώστε να στραφεί προς τα εκεί ο κόσμος που ενδιαφέρεται.

Merry Xmas.

Categories