Pages

Wednesday, December 19, 2007

Lord of the Rings




Μια και έχουν ζυγώσει οι γιορτές, έκατσα να δω χθες το Return of the King, για πρώτη φορά μετά από 4 χρόνια που το είχα δει στο σινεμά. Έχω αγοράσει εδώ και 2 χρόνια το special extended dvd edition (ή κάτι τέτοιο) που έχει κοντά 1 ώρα έξτρα σκηνές για κάθε ταινία, και πολλές ώρες making of.



Το μεγάλο μου σοκ όποτε βλέπω τέτοια making of είναι η χαώδης διαφορά μεταξύ του τι βλέπεις πίσω από την κάμερα με το μάτι σου και το τι εμφανίζεται τελικά στην οθόνη. Ειδικά για μια ταινία όπως το LOTR (διότι για μια 12ωρη ταινία πρόκειται), οι ηθοποιοί το 90% του χρόνου βρίσκονται μπροστά σε μπλε οθόνες, με όλα τα background να φτιάχνονται πολύ αργότερα στο post production. Επίσης πολλά άλλα χαρακτηριστικά όπως μαλλιά, κάποια ρούχα, βέλη, όπλα κτλ έχουν μπει και αυτά αργότερα και ούτε περνάει από το μυαλό σου όταν βλέπεις την ταινία ότι είναι CG.




Αυτό που κατέληξα είναι ότι μάλλον κανείς εκτός του σκηνοθέτη δεν έχει ιδέα για το πως θα φανεί το αποτέλεσμα στο πανί. Αν δείτε ποτέ το making of του LOTR, όπου πολλά τμήματα είναι γυρισμένα σε στάβλους και γκαράζ και πάρκινγκ, όλοι ελπίζουνε πως το όλο περιβάλλον θα προστεθεί αργότερα σωστά και θα βγάλει στο τέλος νόημα. Ειδικά κάποιες σκηνές που είναι 100% CG, όπως η μάχη στην τελευταία ταινία μπροστά από την Minas Tirith, είναι εκπληκτικό το τι δουλειά έχει πέσει.




Το άλλο συγκλονιστικό είναι πως οι αληθινές σκηνές γυρίστηκαν το 2000, για να βγει η ταινία το 2001-2003. Το 2000! Για την τεχνολογία αυτό είναι δεκαετίες πίσω. Αναρωτιέμαι τι θα μπορούσαν να κάνουν με τωρινή τεχνολογία, που οι υπολογιστές είναι πολλές φορές ταχύτεροι. Ίσως και να το δούμε, αφού φαίνεται ότι ο Peter Jackson θα επιστρέψει για να φτιάξει 2 ταινίες για τα Hobbits (έστω σαν producer).

Categories