Pages

Saturday, April 07, 2007

Αεροπλανικά

Για να δούμε. Έχω καιρό να γράψω blog στο αεροπλάνο. Αλλά τώρα βαρέθηκα κάπως. Αυτά τα post δεν μου αρέσουν τόσο γιατί είναι ασυνάρτητα και δεν έχουν κάποιο συγκεκριμένο θέμα, αλλά αν δεν έχεις internet δίπλα πώς να κάνεις ένα σωστό post?

Ας αρχίσουμε με τα πρακτικά. Είμαι στην πτήση ΑΑ117 από JFK για LAX, αφού τελειώσαμε τη δουλειά στο Brookhaven. Το JFK είναι γενικά για τον πούλο αεροδρόμιο, και ποτέ πια δεν περνάω από εκεί εκτός αν δεν έχω καμιά άλλη επιλογή. Τεράστια terminals, μεγάλες ουρές, δεν είναι και πολύ στυλάτο, και έχει πάντα μα πάντα κίνηση τις φυσιολογικές ώρες (βράδυ και πρωί). Στον ερχομό εδώ κάναμε βόλτες για καμιά ώρα από πάνω πριν προσγειωθούμε (πολλά αεροπλάνα), και τώρα περιμέναμε 45 λεπτά μέχρι να απογειωθούμε γιατί δεν υπήρχε ομάδα να ρυμουλκήσει το αεροπλάνο έξω! Πραγματικά οι πιλότοι πρέπει να το βρίζουν το JFK πολύ περισσότερο και από εμάς τους επιβάτες.

Joost! Επιτέλους, με κάνανε approve σαν beta tester χθες το βράδυ (και δεν είμαι ο μόνος). Το Joost είναι μια ιδέα την οποία πραγματικά βρίσκω καταπληκτική, και είναι βασικά P2P bittorent style τηλεόραση. Παλιότερα είχα δουλέψει με το πρωτοποριακό sopcast, αλλά το Joost κάνει την ίδια δουλειά 10 φορές καλύτερα. Έχει απίθανο apple-like interface, πάρα πολλά κανάλια, και απίστευτη ποιότητα εικόνας για streaming video. Κάποια κανάλια βέβαια ψιλοκολλάγανε μάλλον επειδή δεν τα έβλεπαν αρκετοί, αλλά μπορεί να είναι και η μάπα dsl σύνδεση στο εργαστήριο, οπότε τώρα στο LA που έχουμε καλές συνδέσεις (6Mbps) θα το κοιτάξω καλύτερα. Εξηγούσα και στον Patric τις προάλλες πως στο μέλλον θα έχουμε όλοι μεγάλες (broad) συνδέσεις online, και όλα τα media θα έρχονται από εκεί: τηλέφωνο, τηλεόραση, data και ότι άλλο θα έχει βγει μέχρι τότε. Όχι όπως τώρα που θέλουμε 3 διαφορετικές συνδέσεις και καλώδια για το καθένα. Πχ στο σπίτι στο LA δεν έχω τηλέφωνο σταθερό. Έχουμε το Skype με το οποίο καλώ τα πάντα (από παντού), και έχω πάρει και αυτό το πλάνο που κάνει assign κανονικό νούμερο στο λογαριασμό μου και έτσι όταν καλεί κάποιος αυτό το νούμερο χτυπάει ο υπολογιστής και αυτοί δεν καταλαβαίνουν τίποτα! Παράλληλα, το Amazon και η Apple έχουν μεγάλα online μαγαζιά πια που μπορείς να κατεβάσεις απευθείας ταινίες, και όταν το Netflix βγάλει (ελπίζουμε!) το κουτί που θα είναι always online και θα κατεβάζει τις ταινίες που νοικιάζουμε (αντί για πηγαίνεις στο μαγαζί να τις πάρεις ή να τις περιμένεις στο ταχυδρομείο) αυτόματα για ένα flat fee, θα αλλάξουν τα πάντα. Προσθέστε σε αυτό πως πια όλα τα μεγάλα κανάλια εδώ έχουν τις περισσότερες σειρές τους διαθέσιμες online νόμιμα (πχ το NBC έχει στο site του όλα τα φετινά επεισόδια του Lost), τότε είναι προφανές πως κάτι σαν το Joost, όταν ωριμάσει και αρχίσει να δουλεύει καλά θα είναι ένα τεράστιο βήμα μπροστά. Προς τα εκεί πάνε τα πράγματα, και ζω για την ώρα και την στιγμή που θα βγει ένα κουτάκι που θα τρέχει Joost, θα έχει μία σύνδεση στο δίκτυο και ένα hdmi video out για την TV.

Τις τελευταίες 3 μέρες στο Brookhaven είχανε κάτι σαν Workshop για το εργαστήριο που δουλεύουμε, το ATF (Accelerator Test Facility). Κάθε 2 χρόνια περίπου πρέπει να παρουσιάσουν σε ένα πάνελ από reviewers τα πειράματα που γίνανε σε αυτό το διάστημα και τα πειράματα που τρέχουνε τώρα για να ελεγχθεί η πρόοδος. Επίσης όποιος θέλει κάνει submit προτάσεις για νέα πειράματα, και η επιτροπή τα εγκρίνει ή όχι. Από τα 7 πειράματα που προτάθηκαν φέτος το ένα είχε και εμάς μέσα και είναι απευθείας εξέλιξη σε αυτό που άρχισα να δουλεύω όταν ξεκίνησα το PhD. Βασικά είναι καλύτερο, πιο ενδιαφέρον και πιο εύκολο από αυτό που προσπαθούσαμε μέχρι τώρα. Φυσικά εγκρίθηκε (μαζί με άλλα δύο) αν και δεν περιμέναμε το αντίθετο αφού είχαμε ήδη το unofficial πράσινο φως. Ο Κατσουλέας ανέφερε για πρώτη φορά πως μπορώ να κάνω graduate αν το καταφέρουμε. Η επίσημη πρόταση είναι βέβαια για 3 χρόνια δουλειάς, αλλά εκτιμώ πως χρειάζονται απλώς μερικοί μήνες για το πρώτο σετ δεδομένων και μετά θα είναι κυρίως έξτρα τελειοποιήσεις. Βέβαια δεν θα ξεκινήσουμε να δουλεύουμε σε αυτά μέχρι το τέλος του 2007, αλλά θα δούμε...

Spiderman 3. Είχα στο μυαλό μου να πάω να το δω στην πρεμιέρα διότι τέτοιες ταινίες έχουν τρελλό γέλιο στην πρώτη προβολή, με τους πορωμένους φανατικούς να ντύνονται αράχνες, να φοράνε στις στολές του Spidy και άλλα τέτοια καλούδια. Οι πρώτες 2 ταινίες δεν μου πολυάρεσαν, αλλά για το χαβαλέ πάμε άλλωστε. Μου ήρθε λοιπόν email το πρωί στις 8 που ξύπνησα (το οποίο είναι 5πμ ώρα LA #@%$%^&**&*^&) ότι ξεκίνησαν οι προπωλήσεις στην πιο διάσημη αίθουσα που θα παίξει η ταινία, το Dome του Arclight. Μπαίνω με την μία να κλείσω εισητήρια και τι να δω: ήτανε σχεδόν sold out! Το 80% των θέσεων (και είναι ΜΕΓΑΛΗ αίθουσα) ήταν κλεισμένο ήδη, και βρήκα άρων άρων να κλείσω 2 θέσεις ψιλοπλάι. Αυτό για την πρώτη προβολή που είναι στις 00:01 την Παρασκευή της πρεμιέρας (Πέμπτη βράδυ κοινώς). Believe it or not, είχε και άλλες προβολές αργότερα εκείνο το βράδυ, μέχρι και μία που ξεκίναγε στις 3:20 τα ξημερώματα! Κοιτάω μετά να δω πότε στάλθηκε το email και βλέπω 4 το πρωί (δηλαδή 1πμ ώρα LA). Και σκέφτομαι πως υπάρχουν τόοοοοοοσοι τρελλοί που να μένουν ξάγρυπνοι για να κλείσουν για την τανία? Ήμαρτον!

Τα οικονομικά δεν ήταν και τόσο καλά αυτό το μήνα. Βασικά δε μου βάλανε τον μισθό στο τέλος μαρτίου λόγω κάποιου (δικού τους) λάθους, και επίσης περίμενα τα $1500 επιστροφή από την εφορία τα οποία ποτέ δεν φτάσανε διότι τους είχα βάλει λάθος αριθμό λογαριασμού (θα στείλουν επιταγή τώρα)... Επομένως ήμουνα $3000 μείον. Επιπλέον, χρωστάω κάπου $3000 σε κάρτες: Εισητήρια για το Wicked που κλείσαμε 7 μήνες (!) νωρίτερα για να έχουμε καλές θέσεις, για 4 άτομα ($400), αεροπορικά έξοδα για NY και πίσω $500, housing στο campus $1000, αμάξι ενοικιαζόμενο $600, συν τα καθημερινά έξοδα εκεί κάπου $400 για 3 εβδομάδες. Αλλά αυτά θα μου τα δώσει πίσω σύντομα (ελπίζω!) το USC γιατί είναι για ερευνιτική δουλειά. Με απλά λόγια, θα εισρεύσουν στον τραπεζικό μου λογαριασμό κάπου 2 εκατομμύρια (σε παλιές καλές δραχμές) τις επόμενες 2 εβδομάδες. Αλλιώς βλέπω να γίνομαι deported

Μια που είναι και άγιες μέρες είπα επιτέλους να πάρω αυτό το βιβλίο του Richard Dawkins που είχα βάλει στο μάτι εδώ και καιρό, το God Delusion - αν δεν είναι αυτό ο ορισμός της ειρωνίας τότε τι είναι? Έχω διαβάσει και το Blind Watchmaker από αυτόν, είναι αρκετά καλός και ξέρει τι λέει.

Κλείνοντας, είπα να αναφέρω λίγο για μια σειρά που είδα για πρώτη φορά (τυχαία) όσο έμενα στο BNL, το House, MD. Είδα ένα μόνο επεισόδιο και μου φάνηκε φοβερή – είναι μια ιατρική ομάδα που έρχεται αντιμέτωπη με περίεργες και extreme ιατρικές περιπτώσεις όπου δεν υπάρχει στάνταρ λύση και πρέπει να σκεφτούνε τι λύση να βρούνε. Πολλές σκηνές μου θύμισαν τις συζητήσεις που γίνονται στα δικά μας research meetings όπου και εμείς έχουμε άλυτα (προσωρινά) προβλήματα και ο καθένας προτείνει λύσεις και προσπαθούμε με τα πειράματα να δούμε τι είναι σωστό και τι όχι. Θα παρακολουθήσω μερικά επεισόδια ακόμα και θα επανέλθω.

Από τα 34000 πόδια, κάπου πάνω από το Las Vegas μάλλον, Over and out.

Categories