Pages

Saturday, March 03, 2007

Friedman & Παιδεία

Ο Πρόεδρος του USC έχει κάτι κυριλέ διάλέξεις μία φορά το χρόνο, όπου έρχεται και καλά κάποια σημαντική προσωπικότητα για να μας δώσει το φως. Έχουν έρθει πχ στο παρελθόν η Θάτσερ, ο G.W.Bush (πριν γίνει πρόεδρος), ο Κίσινγκερ κτλ. Φέτος είχε τον Thomas Friedman.

Ήτανε ίσως η καλύτερη ομιλία που έχω πάει ποτέ! Είχα αρχίσει να διαβάζω από το νέο του βιβλίο The World is Flat, και παλιότερα λίγα αποσπάσματα από το Lexus και η Ελιά. Ο τύπος έχει 3 βραβεία πούλιτζερ όντας δημοσιογράφος στους NY Times ως εξωτερικός συντάκτης. Έχει απίστευτη ευφράδεια και μεταδοτικότητα, ένας από τους ανθρώπους που έχουν τεράστιο χάρισμα στο να εξηγούν. Όχι μόνο ήταν ο ίδιος φοβερός, αλλά και το θέμα που κάλυπτε ήταν φοβερά ενδιαφέρον (το μέλλον της ανθρωπότητας στον 21ο αιώνα βασικά).



Μερικά καλά σημεία:

  • "The stone age did not end because we ran out of stones" (ερωτώμενος τι θα γίνει με την επερχόμενη πετρελαϊκή κρίση)
  • Η γιαγιά του λέει του είπε όταν καθόντουσαν μπροστά στο τζάκι "You cannot trust a country that searches through google" (διότι δεν πρέπει να ψάχνεις κάτι παλιό αν έχεις πρόβλημα, πρέπει να είσαι original και να βρίσκεις καινούργια πράγματα συνεχώς)
  • "Whatever can done, will be done" (αναφέροντας ότι υπάρχουν πια τόσοι πολλοί εργάτες και εταιρίες που οι καλές ιδέες είναι απλώς θέμα χρόνου να υλοποιηθούν).
Το βασικό μότο της ομιλίας του (και του βιβλίου του) είναι ότι πια με το dot com boom στην αλλαγή της χιλιετίας, 1 τρις δολλάρια ξοδεύτηκαν για περαστούνε οπτικές ίνες παγκοσμίως και ο κόσμος είναι πια πολύ μικρός. Κάποτε (λέει) κυριαρχούσαν οι χώρες, μετά οι εταιρίες, αλλά τώρα είναι τα άτομα. Αυτό έρχεται σε συμφωνία με το person of the year της περασμένης χρονιάς για το Time - αν και το βιβλίο του έχει βγει νωρίτερα! Αυτό που έγινε λέει την περασμένη δεκαετία είναι ότι αναπτύχθηκε η δυνατότητα να ψηφιοποιηθούν τα πάντα. Αναπτύχθηκαν τα εργαλεία ( με τα windows 95 και μετά, το ίντερνετ, κτλ) ώστε ο κόσμος να μην έχει ανάγκη πια πολλά πολλά. Ο καθένας μπορεί να πετύχει κάτι καλό εύκολα πια. Αναφέρθηκε έτσι στο outsourcing των εταιριών στην ινδία, όπου αν πάρει κανείς τηλέφωνο τώρα σε helpdesk της Dell ή της Delta Airlines πχ, ο τυπάς είναι σε ένα γραφειάκι στην Ινδία (όπου έχουν φθηνότερη αγορά).

Έχω κάτσει σε ομιλίες στην πρώτη σειρά και σχεδόν να κοιμάμαι από αυτά που λέει ο εκάστοτε ομιλητής. Τώρα στον Friedman ήμασταν κάπου στον δεύτερο εξώστη και παρόλα αυτά είχα γύρει μπροστά για να μπορέσω να ακούσω λίιιιιγο καλύτερα, αν και ελάχιστα φαινόταν το προσωπό του. Δεν βαρέθηκα όμως ούτε λεπτό! Ο τύπος ήταν φοβερός.

Στο τέλος τα έμπηξε και στο εκπαιδευτικό σύστημα των ΗΠΑ που δεν έχει προσαρμοστεί πλήρως σε αυτές τις νέες συνθήκες. Δεν μεγαλώνουν με σωστές λογικές οι νέοι έλεγε. Και σκεφτόμουνα παράλληλα εγώ όλες τις βλακίες που γίνονται αυτή την ακαδημαϊκή χρονιά στην Ελλάδα με την παιδεία. Εδώ αν χαθεί έστω και μία ώρα μάθημα θα κάνουν το παν να αναπληρωθεί όσο πιο γρήγορα γίνεται, και στην ελλαδίτσα έχουν χαθεί τόσες και τόσες ώρες (πολλαπλασιάστε επί των αριθμό των μαθητών/φοιτητών) οι οποίες ΔΕΝ ΓΥΡΝΑΝΕ ΠΙΣΩ. Όχι ότι δεν έχουν δίκιο (το οποίο είναι άσχετο θέμα σε αυτή τη φάση), αλλά είναι παντελώς χαζή η αντιμετώπιση πως αντί να κάνουμε κάτι μέτρια ας μη το κάνουμε καθόλου! Δεν υπάρχει η πολυτέλεια πια στον κόσμο που ζούμε να μην είναι κάποιος τέλεια εξοπλισμένος και μορφωμένος, αλλιώς με το που ξεμυτήσουμε λίγο από το χωριό μας θα μας φάνε λάχανο.

Έχει να κάνει με αυτό που πολύ εύστοχα έθιξε ο Δήμου τελευταία: Στις περισσότερες χώρες κάνουνε μεταρυθμίσεις όταν στην Ελλάδα ακόμα προσπαθούμε να κάνουμε επαναστάσεις...

Categories